Diari La Veu del País Valencià
L’extrema dreta és ignorant

El passat diumenge es va celebrar la cavalcada de les Magues de Gener pels carrers del Cap i Casal. Una divertida processó on tres dones que representen la Llibertat, la Igualtat i la Fraternitat passegen per la ciutat fins arribar a l’Ajuntament. Fins ací tot bé si no fóra perquè uns feixistes increparen aquesta festivitat.

No ho entenc, senzillament no ho entenc: No entenc com un grup de persones violentes poden campar sense cap problema per la ciutat de València, boicotejar un acte pacífic i que no fa mal ningú, insultar la gent i que els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat a les ordres de la Delegació del Govern es queden quiets davant aquesta temeritat cívica. La passivitat del Govern d’Espanya amb l’extrema dreta a València és lamentable.

Em pregunte si no són prou ja els casos per a no permetre ni un sol atac més a la integritat de cap col·lectiu de persones. Atacs a membres del govern valencià, atacs a la població en manifestacions pacífiques, boicot d’actes populars; una llarga llista que hauria d’avergonyir el govern de Rajoy i del PP.

La Muixeranga d’Algemesí (Ribera del Xúquer), castell de xiquets i adults que commou qualsevol valencià, a hores d’ara és Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO des de l’any 2011, dins de les seues festes a la Mare de Déu de la Salut; qualsevol acte muixeranguer és digne de respecte per part del públic. Que una colla de muixeranguers siga insultada per un grup de feixistes no té nom. Per cert! Una forta abraçada a la muixeranguera que saludà amablement amb un sol dit els senyors de les banderetes.

Aquesta gentola no té ni idea de res, de fet és absolutament ignorant, i desconeix completament la cultura que diu defensar quan se’ls ocorre alçar una Senyera. Insultaren a Pep ‘Botifarra’ quan cantava una Malaguenya de Barxeta, l’home que més ha fet per la tradició oral valenciana, i perquè no es perda tot un magatzem de cançons i dites populars que han romàs al llarg de la història. Però qui són ells per a insultar tot això?

L’extrema dreta es basa en repulsar l’altre pel simple fet de ser distint i enaltir el fet diferencial sense cap condicionament. Es creuen que per alçar banderes en l’aire són més forts? A cas es pensen que la societat valenciana és tan imbècil per a creure’s les consignes que amollen als actes que rebenten? La violència els fa aconseguir alguna cosa? Fan el ridícul, però també incrementen l’odi en una societat que necessita el bàlsam de la convivència per no caure en el deteriorament.

Vivim en temps convulsos políticament, i el creixement de les forces populistes i d’extrema dreta a Europa és una preocupació que ens té a tots a l’aguait. Cal que des de les institucions s’implementen polítiques educatives d’integració en la diversitat per evitar l’organització de persones que volen acabar amb la convivència i amb la democràcia. No posem en risc el futur de tot un país: Estem a temps.

Àlex Morales

Secretari de Cultura i Valencianisme de Joves Socialistes del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa