Diari La Veu del País Valencià
La via judicial permet als VTC seguir creixent a València i Alacant

VALÈNCIA. Continua l’augment del nombre de llicències VTC –les que utilitzen els vehicles com Uber i Cabify– al País Valencià. Segons les dades fetes públiques pel ministeri de Foment, el nombre de llicències de vehicles de lloguer amb conductor ha crescut a València un 14% des de començaments de l’any, fins a arribar als 198 vehicles, malgrat les noves restriccions.

Per part seua, Alacant ha multiplicat quasi per quatre el número de VTC enguany, atés que compta amb 377 cotxes enfront dels 108 amb què va arrancar l’exercici i s’ha convertit en la quarta ciutat del país amb més vehicles d’aquest tipus. A aquestes dues ciutats cal sumar Benidorm, que compta amb serveis d’aquestes característiques des d’aquest estiu.

El creixement dels vehicles de marques com Uber i Cabify no respon a concessions de noves llicències per les administracions, sinó a les resolucions judicials fruit del buit legal que el sector va registrar entre els anys 2009 i 2015. El problema actual entre el taxi i els VTC va començar l’any 2009, quan el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero va liberalitzar la concessió de llicències VTC i va obrir la porta perquè centenars d’empreses i particulars sol·licitaren permisos que van ser denegats sistemàticament pel Consell del Partit Popular.

L’any 2013, l’executiu de Mariano Rajoy va legislar per a limitar aquestes llicències i el 2015 va establir un màxim d’una llicència VTC per cada 30 taxis. Aquesta proporció és la que volen mantindre els taxistes arreu de l’estat espanyol i que actualment se sobrepassa en les grans ciutats de l’estat.

La proporció d’un VTC per cada 30 taxis no es compleix perquè entre els anys 2009 i 2013 es van demanar nombroses llicències que no es van atorgar. A tots aquells que van recórrer al·legant que quan les van demanar no existia la limitació, el Tribunal Suprem els va donar la raó i, per tant, continuen atorgant-se llicències antigues.

Regulació autonòmica

L’augment de llicències VTC té lloc tot i que en 5 autonomies, entre elles el País Valencià, els governs han posat en marxa normatives que regulen la seua adjudicació i el seu funcionament. En concret, hi ha normatives a Catalunya, València, Balears, País Basc i Aragó, i en totes aquestes s’obliga a demanar un d’aquests cotxes amb una determinada antelació.

En el cas de València, compta amb 198 vehicles d’aquest tipus, 21 més que un mes abans i un 14% més que al començament d’any, malgrat les noves restriccions. Davant d’aquesta situació, per a la conselleria amb competències de transport, encapçalada pel conseller Arcadi España, “el més important és buscar un equilibri entre tots dos sectors, taxi i VTC, basat en el diàleg, per a aconseguir la convivència entre els dos models a les nostres ciutats”.

“Els VTC conviuen a les nostres ciutats amb el taxi, que és un servei públic i consegüentment cal donar-li suport, especialment en un moment en el qual les formes de mobilitat a les ciutats estan canviant”, ha explicat el Conseller a Diari La Veu.

En aquest sentit, ha insistit que el servei del taxi és un servei públic que ha de modernitzar-se i ho està fent. De fet, des del seu departament asseguren que una de les prioritats de la conselleria és continuar ajudant el taxi perquè es modernitze, com per exemple amb la introducció d’una app que permeta oferir preus tancats als clients.

La normativa estableix que la prestació del servei de VTC únicament podrà realitzar-se per les persones, físiques o jurídiques, que siguen titulars de l’autorització administrativa que les habilite, expedida per la Conselleria, que estarà referida a cadascun dels vehicles, els quals hauran de portar un distintiu d’identificació.

Els serveis hauran de contractar-se, almenys, amb una antelació de 15 minuts previs a la seua efectiva prestació i haurà de quedar constància d’aquests en un registre de comunicacions, entre altres restriccions. S’exceptuen d’aquesta previsió els serveis que s’hagen de realitzar de forma immediata com a conseqüència d’urgències, emergències i assistència en carretera.

Els VTC arriben a noves ciutats

El creixement d’aquest sector també deriva de l’expansió de signatures com Uber i Cabify per noves ciutats. La plataforma nord-americana ha estés els seus serveis de VTC a Cadis i la Corunya, mentre que Cabify els ha portat a Santander i Benidorm.

En aquest sentit, Alacant ha multiplicat quasi per quatre el número de VTC des de principi d’any, atés que compta amb 377 cotxes enfront dels 108 amb què va arrancar l’exercici i s’ha convertit en la quarta ciutat del país amb més vehicles d’aquest tipus. A la Corunya ha crescut un 32%, fins a sumar 251 vehicles, mentre que a Cantàbria la xifra es manté estable al voltant dels 150.

Màlaga segueix sent, no obstant això, la tercera ciutat amb més cotxes d’aquest tipus després de Madrid i Barcelona, amb 1.506. En el costat oposat, Sòria, Tenerife i Las Palmas segueixen sense tindre cap VTC.

Comparteix

Icona de pantalla completa