Vicent Miquel Carceller, director de La Traca i represaliat pel franquisme, posa nom a un carrer de València

El Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica considera que la ciutat avança cap a una llista de carrers més justa
20 octubre 2019 12:49h
El president del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica  ha expressat la seua gratitud a l'Ajuntament de València per aquesta decisió. / EFE

VALÈNCIA (EFE). El que fora director de la revista satírica 'La Traca', Vicent Miquel Carceller, així com víctima de la repressió franquista, dona nom a un carrer de València, segons ha informat el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica (GRMH).

El seu president, Matías Alonso, ha assegurat en un comunicat que amb aquesta nova placa "València avança cap a una llista de carrers més justa per als qui van aportar treball i sacrifici personal a la nostra història i cultura".

Alonso ha expressat la seua gratitud a l'Ajuntament de València per aquesta decisió, "amb la qual complim un altre dels nostres objectius per a una llista de carrers més justa amb els que mereixen ser recordats per la seua aportació personal a València en diversos camps", i ha apuntat que el de Carceller "era un dels casos més sagnants".

No obstant això, per a Alonso la satisfacció "no serà completa fins que en la llista de carrers es rendisca honor i reconeixement a altres personatges que van lluitar per València i que hui romanen relegats a l'oblit, com ara el general Aranguren, de la Guàrdia Civil lleial i catòlic practicant que no obstant això va defensar la legalitat fent honor a la seua Divisa".

Va ser Comandant Militar de la Plaça de València i no va voler fugir pensant que els ocupants eren, com ell, homes d'honor i que respectarien els seus mèrits i conviccions militars però es va equivocar en tot; ni eren homes d'honor ni respectaven res que no foren ells mateixos", ha afegit.

Alonso ha recordat també "el deute que aquest Ajuntament té amb Teófilo Alcorisa en la desaparició del qual va col·laborar des del 1947 fins al final, en un dur combat contra la seua exhumació tal com demanava la família i el GRMH; l'episodi memorialista més dur i trist que hem conegut en aquesta comunitat".

"És indigne que una persona de la talla de Manuel Azaña continue tenint un sobreeixidor de l'Estadi del Llevant com a únic record en la qual va ser capital de la República que ell va presidir", ha agregat.

Segons Alonso, amb decisions com la de l'Ajuntament de València s'"avança en la normalització en el record", i ha assegurat que "no" té "dubte que a poc a poc anirem aconseguint saldar aquests deutes pendents. No pot ser d'una altra manera en un ajuntament demòcrata i progressista".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next