Vicent Soler assegura que el FLA "és una estafa", però el considera necessari fins que es reforme el finançament

El conseller d'Hisenda ha comparegut en la diputació permanent de les Corts a petició del PPCV
24 abril 2019 14:10h
Soler nega que hi haja cap retard en la percepció del FLA. / EFE

VALÈNCIA. El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha reconegut que el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) és "una estafa" per als valencians, però "necessari" mentre no es canvie el sistema de finançament autonòmic per a cobrir serveis públics fonamentals i pagar a proveïdors de la Generalitat.

En la seua compareixença en la diputació permanent de les Corts, a petició del PP, Soler ha defensat que els diners del FLA van arribar el passat 13 d'abril, "bastant més prompte que altres anys", i no comportarà "cap retallada efectiva per als valencians, com tampoc n'hi va haver en els exercicis anteriors".

Tots els grups parlamentaris, menys el PSPV, han criticat el retard de l'arribada d'aquests fons, així com el canvi d'actitud dels socialistes a l'hora de reivindicar el canvi del sistema de finançament, i l'ús electoralista que s'està fent d'aquesta qüestió.

Soler ha negat que hi haja cap retard en la percepció del FLA i ha afirmat que ha arribat "molt més prompte" que altres anys "gràcies a l'esforç del govern del Botànic i al compromís de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, per a pal·liar temporalment la situació d' infrafinançament que patim".

Ha assegurat que no vol FLA, sinó un sistema de finançament autonòmic just per als valencians, cosa que, segons ha defensat, serà el primer que continue reivindicant el pròxim govern del Botànic, governe qui governe a l'Estat. No obstant això, ha dit que el FLA és necessari per a pagar serveis fonamentals dels valencians i, en aquest sentit, ha assegurat que el 99% dels 750 milions alliberats d'aquests fons s'ha destinat a sanitat (251 milions), farmàcia (114 milions), educació (93,4 milions), dependència (32,5 milions) o renda valenciana d'inclusió (10 milions), entre altres serveis.

El diputat del PP Rubén Ibáñez, qui ha demanat conéixer els detalls sobre l'arribada del FLA i sobre el pla d'ajust presentat al ministeri, ha acusat Soler d'haver passat de la reivindicació del canvi de model de finançament a ser "un gatet submís" davant el govern de Pedro Sánchez. "Què li ha passat en 10 mesos?", li ha preguntat Ibáñez, qui també ha assegurat que "quan els socialistes governen els valencians sempre perden" i ha defensat que gràcies a no donar suport al pressupost de Sánchez els valencians han deixat de pagar 2.600 milions en imposts.

Des de Compromís, soci de govern del PSPV en el Consell, la diputada Mireia Mollà ha denunciat l'ús electoralista que s'està fent del FLA i el finançament; ha criticat els escassos avanços reeixits i ha avançat que la seua formació no tolerarà més silencis ni retards en la reforma del sistema. Mollà ha considerat "una anomalia" que els plans d'ajust no passen pel Consell, una cosa que Compromís exigirà la pròxima legislatura, mentre que Fabiola Meco (Podem) ha anat un pas més enllà i ha proposat que aquests plans passen per les Corts, al mateix temps que ha defensat que no caben més ajornaments ni dreceres en la reforma del sistema.

Des de Ciutadans, Juan Córdoba ha demanat saber "quins drets dels valencians es veuran compromesos pels 1.500 milions que es veuen compromesos per a la recepció del FLA", mentre que el socialista José Muñoz ha dit que el FLA no els agrada, però "supleix urgències".

El conseller d'Hisenda ha insistit que no vol FLA, sinó "un sistema de finançament just per als valencians", però mentre no es canvie la normativa, el Consell tracta que el govern "avance al més prompte possible" aquestos fons perquè "el curt termini és pagar per part de la Generalitat" els serveis públics bàsics.

next