Vicent Usó guanya el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians del 2019

Ramon Ramon, Àngels Gregori, Maribel Bayona, Anna Boluda i Ximo Cerdà s'emporten la resta de distincions que lliura la delegació de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana
12 juny 2019 14:17h /
Usó va guanyar el Premi de Novel·la Enric Valor de la Diputació d'Alacant amb 'El paradís a les fosques' el 2018. / PLAERDEMAVIDA

VALÈNCIA. Vicent Usó (Vila-real, la Plana Baixa, 1963) ha sigut el guanyador del Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, un reconeixement que lliura la delegació al País Valencià de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), presidida per Gemma Pasqual.

El proper 14 de juny, el Centre Octubre de València acollirà l'acte de lliurament dels XXIX Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, que ha distingit en aquesta ocasió l'autor d'El paradís a les fosques (Bromera, 2018). Amb aquesta distinció, Usó amplia el palmarés que ha obtingut per la seua darrera obra, on novel·la les cobdícies i desgràcies dels nous rics de la ceràmica, ja que va obtindre el 2018 el Premi de Novel·la Enric Valor de la Diputació d'Alacant.

Com en cada edició, segons ha informat aquest dimecres l'AELC a través d'un comunicat, un jurat format per escriptors que no hagen publicat res durant l'any anterior ha escollit la millor obra entre les diverses categories: narrativa, assaig, poesia, teatre, literatura infantil i literatura juvenil. Enguany, el jurat ha estat format per Silvestre Vilaplana, Hèctor Serra, Pere Císcar i Maria Dolors Pellicer en les categories de poesia, literatura infantil i literatura juvenil, i per Gemma Miralles, Salvador Company, Xavier Aliaga i Adolf Piquer en les categories  de narrativa, assaig i teatre.

A banda de Vicent Usó, de qui el jurat ha destacat la "solidesa de la proposta, la rodonesa de la seua estructura i la capacitat de relacionar literàriament els conflictes del passat amb la problemàtica de la realitat contemporània", l'AELC ha distingit en la modalitat d'assaig Ramon Ramon pel dietari Llum a l'atzucac (Bromera, 2018) –que ja va guanyar el Premi Ciutat d'Alzira d'Assaig el 2017–; Àngels Gregori, al seu torn, ha sigut la guardonada en la modalitat de poesia per Quan els grans arbres cauen (Bromera); la millor obra de teatre del 2018 ha sigut per a Maribel Bayona per L'orquestra del silenci (Generalitat); el premi de literatura infantil ha sigut per a Ximo Cerdà per Un mocador de pirata (Bromera, 2018), que també va emportar-se el Ciutat d'Alzira del 2017; mentre que el premi en la modalitat de literatura juvenil se l'ha endut Anna Boluda per Res a amagar (Tabarca).

A més, la Junta de l'AELC al País Valencià ha decidit atorgar el Premi de Difusió al cantautor Miquel Gil "perquè és una artista que crea literatura a cada cançó i per la seua tasca incansable a favor de la poesia".

Durant la celebració dels Premis de la Crítica, és tradicional que es duga a terme un homenatge a una figura destacada de la literatura catalana feta al País Valencià. Enguany l'escriptora que rebrà aquest reconeixement serà Àngels Moreno Vercher (Gandia, la Safor, 1939), autora, entre altres obres, de les novel·les Malson (Premi Ciutat d'Alzira), Secrets inconfessables (Premi Alfons el Magnànim) o Cantar i plorar. L'escriptor Vicent Borràs farà la laudatio de l'escriptora homenatjada i Joaquina Barba presentarà l'acte. A més, i com a fi de festa, hi haurà un tast musical del grup Carraixet.

next