Vicente Boluda: "L'ampliació del port està acabada des del 2012"

L'empresari navilier i president de l'Associació Valenciana d'Empresaris assegura que no cal una nova DIA perquè el recinte de l'ampliació ja està fet i només queda "omplir de terra la terminal"
23 desembre 2019 18:34h
Boluda ha advertit que MSC s'aniria "a Barcelona, Marsella o Gènova" si no tira avant l'ampliació. / APV

VALÈNCIA. Un debat polític. Així ha definit aquest dilluns l'empresari navilier i president de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), Vicente Boluda, la polèmica entorn a l'ampliació del port de València. L'empresari considera que és un projecte ja acabat i que el que queda per fer no requereix una modificació de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA).

Boluda ha posat l'accent que l'ampliació està "acabada des de 2012" i que el que falta és "plenar de terra una terminal, ni més ni menys". El que es vol des del port es canviar d'ubicació la terminal de mercaderies perquè els vaixells actuals són d'una grandària superior a l'esperada quan es va dissenyar el projecte, i ubicar-la on estava prevista la de creuers. Aquesta última és traslladaria a les actuals instal·lacions de la naviliera de Boluda.

"La seua ubicació no importa sempre que estiga dins del recinte portuari. "La resta són hostias de medianoche", ha sentenciat. En aquesta línia, ha assegurat que "no hi ha cap canvi" en aquest projecte redactat el 2007, per la qual cosa ha rebutjat la necessitat d'una nova declaració d'impacte mediambiental (DIA). "Tot el que vulguen inventar és polític. Com si volen tancar-lo. És que els importa l'impacte ambiental?" ha preguntat, per a assegurar després que els interessats a paralitzar l'ampliació "no es llegiran" els informes. "Només volen seguir huit anys i eixir com a triomfadors", ha emfatitzat i ha titllat "de vergonya" els informes de l'Ajuntament.

Així, Boluda ha insistit que si es paralitza l'ampliació, el creixement econòmic que al seu entendre aquesta pot generar es traslladarà a Barcelona o a Marsella. "València podria ser el cap i casal de tot el Mediterrani", ha insistit Boluda i ha assegurat que qui està en contra [en referència a Compromís i Podem] no esgrimeix arguments vàlids.

D'altra banda, el navilier ha parlat sobre la seua continuitat com a membre del Consell d'Administració de Valenciaport, on porta 16 anys. Ha afirmat que "ara s'ha decidit posar polítics", però que ell seguirà opinant, ja que espera que el convoquen als consells "com a convidat, com ara hi van altres". 

El navilier ha pregat que si tots els nous consellers són polítics, que "almenys sàpiguen què és un vaixell". També ha augurat que l'ampliació "es paralitzarà" si tots els nous consellers "diuen que 'no' a tot amb el seu vot, no amb la seua intel·ligència".

En aquest context, ha advertit que MSC s'aniria "a Barcelona, Marsella o Gènova" si no tira avant l'ampliació, sobretot al de la ciutat comtal, que "no ha parat" en aquests anys. Ha assenyalat que es licitarà la terminal que deixarà la multinacional i ha assegurat que quatre operadors per al port de València en són "pocs".

Boluda ha valorat com a "fenomenal" la nova terminal de ferris i creuers, en considerar que està "repartida" entre els dos tipus d'embarcacions, i ha lamentat que siga criticada quan "València es queda arrere respecte a altres territoris" i quan no està "inventant res del futur". "Una altra cosa és si no volem que vinguen passatgers", ha puntualitzat.

I respecte a la continuïtat d'Aurelio Martínez al capdavant de Valenciaport, ha afirmat que "desgraciadament vol marxar-se en dos anys" i ha subratllat que "és tan important hui dia, tal com està el govern i la situació, que seria una desgràcia que marxara".

Expansió de la companyia de Boluda

Sobre la seua companyia, Boluda Corporación Marítima, el navilier ha avançat que planeja adquirir altres sis empreses europees de l'àmbit marítim, amb un desemborsament de "mínim 400 i màxim 2.000" milions d'euros, en el termini de sis mesos a un any.

A més, ha reiterat que a les seues empreses "no els afecta" si l'ampliació del port és finalment una realitat, perquè "el que no facture València ho farà Barcelona o Marsella".

També ha valorat la gratuïtat de l'AP-7 a partir de l'1 de gener, lamentant que "en la majoria d'autopistes d'Espanya no es paga ni l'hora" i exigint que "si es queda escassa, posen més carrils". A més, ha defensat macroprojectes com Intu Mediterrani, projectat a Paterna, encara que ha assegurat que en el seu cas és més "de botigues xicotetes".

D'altra banda, l'empresari ha promés que el lobby valencià continuarà defensant el Corredor Mediterrani el 2020, com en els últims quatre anys, amb la seua campanya #QuieroCorredor, encara que ha lamentat que no creu que estiga acabat el 2025.

next