Vicente Soriano, expresident del València CF, afirma que el van avisar que Soler havia encarregat el seu segrest 

La Fiscalia demana 9 mesos de presó per als acusats, mentre que l'acusació particular vol penes d'entre 6 i 8 anys 
13 juny 2019 13:07h
L'expresident del València CF Juan Bautista Soler va declarar dimecres per l'intent de segrest a Vicente Soriano. / EFE

VALÈNCIA. L'expresident del València CF Vicente Soriano ha assegurat que el confident de la Policia que està acusat en la causa del seu intent de segrest, Rachid Behdaoui, es va reunir amb ell per a avisar-lo que Juan Bautista Soler, també expresident del club, volia "fer-li mal" a causa del "problema econòmic" que tots dos mantenien arran del deute generat per la venda d'un paquet d'accions del club valencianista.

En concret, ha relatat que Rachid li va explicar que el pla de segrest suposadament encarregat per Soler preveia esperar-lo a l'eixida de la cafeteria en la qual desdejunava, ficar-lo en un furgó, sedar-lo i portar-lo a França per a, una vegada travessada la frontera, fer-li xantatge a ell i a la seua família perquè pagara el deute. "I, després, deixar-me tirat en una gasolinera amb diners i drogues", ha afirmat Soriano.

Així s'ha pronunciat Soriano aquest dijous al judici, que s'està repetint per ordre de l'Audiència de València després de l'aparició de Rachid Behdaoui, confident de la Policia. Rachid ha sigut traslladat de forma temporal per a estar present en la vista.

En aquest procediment hi ha quatre acusats: Soler, Rachid, l'empresari italià Ciro d'Anna i el ciutadà magrebí Abdellatif Laarouibi, conegut com a 'Tati'. La Fiscalia sol·licita per a Soler i els dos empresaris nou mesos de presó per un suposat delicte de detenció il·legal.

L'acusació particular, que representa a Vicente Soriano, demana huit anys per a Soler, D'Anna i 'Tati' pel segrest, i sis anys de presó pel mateix delicte per a Rachid, encara que amb l'atenuant d'haver col·laborat en la investigació.

Soler va declarar aquest passat dimecres com a acusat pel presumpte intent de segrest i va dir que sempre es va negar a "participar en res il·legal", malgrat que fins i tot va rebre "amenaces vetlades" perquè fora part de l'operatiu per al rapte. Així mateix, va justificar que no va acudir a denunciar aquests fets a la Policia perquè "tenia molta de por" a rebre "represàlies".

En la seua declaració d'aquest dijous, Soriano ha relatat que a principis d'abril del 2013 es van presentar dos agents de la Policia per a dir-li que necessitava "protecció" i van concertar una reunió entre ell i el comissari. En aquesta trobada, el comandament policial li va comunicar que la seua integritat física estava "en perill per un assumpte econòmic". "Em vaig quedar totalment perplex. Jo mai li he fet mal ni a una formiga", ha agregat.

Va canviar els seus hàbits

El comissari li va recomanar que canviara els seus hàbits i que isquera el mínim possible de casa; a més, li va preguntar que si era possible que marxara dos mesos de viatge i que no comunicara a ningú la destinació. Soriano ha confirmat que no va abandonar València, però que sí que va evitar eixir del seu domicili, va canviar de lloc per a prendre café i va deixar d'anar el diumenge a la vesprada a missa per a anar als matins.

El comissari li va preguntar també si sabia d'algú que poguera voler fer-li mal per qüestions econòmiques i, malgrat que en principi no va saber contestar, al final va pensar que podia ser Soler. "Perquè teníem un problema econòmic, encara que no intencionat", ha justificat.

"Soler em volia fer mal com fora"

"En una tercera visita em van dir que havia anat un investigador privat que s'havia identificat com a Richi. El vaig cridar i va vindre al meu despatx. Era Rachid, que em va contar de bona voluntat i amb tota l'afabilitat del món que hi havia una persona, Soler, que li havia encarregat un treball per a fer-me mal. Que tenia documentació d'un reconegut deute judicial i que Soler és molt mala gent i em volia fer mal fora com fora", ha declarat.

Soriano també ha posat de relleu que Rachid li va dir que feia més de cinc mesos que estaven vigilant-lo i que havien cobert de laca la cambra del col·legi Dominicos de València, enfront del qual pensaven començar el segrest. Li va dir també que Soler "havia muntat el segrest".

"He passat un infern"

Durant el seu testimoni, Soriano ha negat que li oferira a Soler 15 milions d'euros en metàl·lic, tal com van explicar diversos dels acusats en la jornada prèvia. "Això és una total incoherència", ha denunciat. A més, ha destacat que ell no és "molt de psicòlegs" però la seua família i ell mateix han passat "un infern" per tot això.

Després de Soriano, ha sigut el torn de dos agents de Policia que van dirigir la investigació i que han declarat com a testimonis. Tots dos han assenyalat que, abans d'aquest assumpte, coneixien Rachid perquè l'havien detingut en diverses ocasions per robatoris amb violència en cases i assumptes relacionats amb el narcotràfic. Rachid, han apuntat, va contactar amb ells per a explicar-los "una història bastant rocambolesca: que havia sigut captat per un grup entre els quals estava Soler, un altre empresari important i un advocat de Madrid per a segrestar Soriano pel deute amb Soler i amb altres empresaris".

Així mateix, els va entregar un dossier d'un detectiu privat sobre Soriano, encarregat per Soler, en el qual figuraven números de comptes a Andorra, Suïssa, Londres i Panamà. El primer agent ha comentat que "tot apuntava al fet que la dona que apareixia era la testaferro de Soriano".

Grup de colombians de la guerrilla 

L'agent també ha relatat com els van informar que la idea dels encarregats del segrest, suposadament una banda de colombians procedents de la guerrilla, era "contractar un infermer per a mantindre Soriano viu durant el trajecte" i que, posteriorment, planejaven traslladar-lo a Panamà amb la finalitat de "transferir els diners dels comptes de Soriano a altres comptes".

Així mateix, Rachid els va contar que en una altra reunió s'hauria comentat que la idea del segrest era col·locar a manera de "fons de pantalla" una caixa de cartó per a introduir Soriano en el furgó per a després portar-lo a un baix comercial. En una altra reunió, Rachid va dir que 'Tati', un advocat valencià i Soler eren "els ideòlegs del segrest", i que el lletrat "seria l'encarregat d'obrir els comptes a Madrid" per a rebre els diners de Soriano.

Contradiccions de Rachid

En l'última d'aquestes trobades, la Policia va col·locar a Rachid una gravadora –ja que aquest es va oferir a això, segons l'agent– i en aquest cas van participar el confident, Ciro D'Anna i Soler. Segons va declarar Rachid aquest dimecres, allí Soler li va proposar "avortar" l'operatiu i va assegurar que va esborrar eixa part abans d'entregar l'enregistrament a la Policia i va tractar així de limitar la responsabilitat de l'exdirectiu valencianista.

Aquesta declaració, ja com a acusat, va diferir substancialment de les que havia prestat anteriorment en qualitat de testimoni protegit. Els dos agents que han comparegut aquest dijous han sostingut amb insistència que l'enregistrament "no va ser tallat". "Per a res. No es detecta cap tall, és fluida", ha dit un d'ells.

next