Les víctimes del metro veuen "cada vegada més a prop" el final de la seua lluita i asseguren que ha "pagat la pena"

L'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol consideren que és moment de començar a reprendre les seues vides mentre esperen la resolució del judici
3 juliol 2019 17:00h
La presidenta de l'AVM3J ha explicat que enguany s'han pres l'aniversari "amb més tranquil·litat, en més intimitat". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J) veu "cada vegada més a prop" el final de la seua lluita perquè es reconeguen les responsabilitats per l'accident que el 2006 va costar la vida a 43 persones i va provocar ferides a altres 47 i del qual aquest dimecres es compleixen 13 anys. "Estem més a prop d'arribar a eixes responsabilitats després d'un camí llarg, difícil i dur; al final tot arriba, lluitar val la pena", ha apuntat en declaracions a Europa Press la presidenta de l'AVM3J, Rosa Garrote, qui creu que és moment d'"anar reprenent" les seues vides.

El febrer d'enguany, la jutgessa del jutjat d'instrucció número 21 de València va dictar l'obertura de judici oral contra huit exalts càrrecs de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) pel sinistre, entre ells, la que fora gerent d'FGV, Marisa Gracia. Fiscalia demana tres anys i set mesos de presó per als acusats per un delicte contra els drets dels treballadors en la seua modalitat de seguretat i higiene en el treball; 43 homicidis per imprudència greu professional i 37 delictes de lesions per imprudència greu professional.

"El final es preveu, no tenim data fixa, el judici està previst per a principis del 2020. No serà un final imminent, però estem més a prop d'arribar a eixes responsabilitats. Malgrat haver sigut un camí llarg, difícil i dur, al final tot arriba. Lluitar val la pena", ha incidit Garrote. La presidenta de l'AVM3J ha explicat que enguany s'han pres l'aniversari "amb més tranquil·litat, en més intimitat" i ha assenyalat que han seguit la tònica de l'any passat, perquè estan en un moment en el qual "no hi ha res a reivindicar".

"Les peticions es van complir, es va crear la llei autonòmica de seguretat ferroviària, el protocol d'atenció a les víctimes i no hi ha cap notícia a comunicar. És el moment oportú, després de 13 anys, d'anar reprenent les nostres vides", ha subratllat. La presidenta de l'associació ha assenyalat que el 2006 l'única causa establida de l'accident era la velocitat i el responsable era el conductor –que va morir en l'accident– i ha recordat que, el 2016, abans que es compliren deu anys del sinistre i prescriguera, es va imputar huit exalts càrrecs d'FGV.

"Estem més a prop perquè per a aconseguir que s'establisca la responsabilitat de l'empresa només queda el judici, perquè s'establisca la responsabilitat directa entre les decisions d'aquestes persones i l'accident", ha apuntat. Garrote ha qualificat aquests 13 anys com un "camí massa llarg i molt dur, sobretot a nivell judicial, un camí de retrocedir en la investigació". "La jutgessa, el 2008, ho va tancar amb l'única causa de la velocitat; el 2013, quan la Fiscalia va demanar reobrir la instrucció, ella es va reafirmar", ha detallat.

"Esperançats", però veuen "difícil confiar en la justícia"

Respecte al judici, Garrote ha assenyalat que "es fa una mica difícil confiar en la justícia", després de sentències contra la corrupció o d'abusos sexuals que considera "contradictòries amb el sentit comú", encara que ha puntualitzat que estan "convençuts que seran responsables en relació a l'accident per la seua mala gestió en prevenció de seguretat".

"Estem esperançats, perquè la interlocutòria de l'Audiència, obligant a seguir amb la instrucció, indica molt clarament els indicis de delicte i sobre quines persones recau. Estan tan ben exposats aquests delictes i sobre qui recauen que crec que és impossible no veure-ho. Pensem que el final no pot ser un altre", ha asseverat Garrote.

L'AVM3J ha iniciat el dia de l'aniversari amb una piulada en el qual destacaven: "A poc a poc, anem reprenent les nostres vides mentre esperem el final del camí, que arribarà amb el judici contra els directius d'FGV. Per fi s'asseuran en la banqueta les persones amb poder de decisió sobre la seguretat de la circulació".

Arcadi España recorda l'accident "perquè no torne a passar"

Per part seua, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha recordat en un acte a Castelló de la Plana a les víctimes i familiars d'"un dels pitjors accidents en la xarxa de metro d'Espanya".

"Recordar el que va passar perquè no torne a passar, recordar els morts, ferits i familiars perquè hui és un dia difícil per a ells i tots hem de ser solidaris amb aquest sentiment i recordar el treball de l'AVM3J per a buscar la veritat i la justícia", ha dit España, que ha participat en la taula redona 'Els ports de l'Arc Mediterrani espanyol i les connexions ferroviàries al seu hinterland'.

next