Diari La Veu del País Valencià
Vilafranca i Altea estrenen el nou logo i el trofeu com a Capitals Culturals del 2019

VALÈNCIA. Vilafranca, als Ports, i Altea, a la Marina Baixa, comparteixen la idea que la cultura és un bé social al qual no renunciaran. Tots dos consistoris comparteixen l’objectiu de projectar la imatge del municipi a través de l’activitat cultural i “atraure un turisme interessat en la cultura” que ofereixen anualment, ha destacat l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, aquest dijous durant la presentació dels actes de la Capitalitat Cultural Valenciana del 2019 que ostenten les dues poblacions.

El Centre del Carme ha acollit l’anunci de les novetats que ha introduït la Conselleria de Cultura al voltant del distintiu de Capital Cultural Valenciana. El segell va acompanyat d’un increment d’activitats culturals produïdes per la Generalitat, però, des d’aquest any, la marca s’ha dotat també d’un nou logo i d’un trofeu dissenyats per Anna Roig, de l’estudi Lavalenciana de Comunicació.

Així, la Generalitat durà fins a les dues poblacions teatre, art, música, dansa i cinema, “activitats que provenen fonamentalment de l’Institut Valencià de Cultura i del Consorci de Museus amb què volem reconéixer la gran tasca que Altea i Vilafranca fan en matèria cultural com a element de cohesió social”, ha indicat el conseller de Cultura, Vicent Marzà.

El segell anual –que s’atorga cada any el 25 d’abril– es va crear l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix les poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i foment econòmic, ha recordat Marzà.

Actes inaugurals a Vilafranca i Altea

L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha emfatitzat la importància que té per a una població “de frontera” que conviu “amb el problema del despoblament” tindre una oferta cultural consolidada amb “80 actes culturals anuals” i una “xarxa associativa molt potent”. “La inversió que fa el consistori en cultura és elevada però es recupera”, ha indicat Tena, qui ha defensat que el 95% de l’activitat cultural del municipi és gratuïta perquè “no volem que ningú es quede sense veure un espectacle per una qüestió econòmica”.

Així, l’acte d’obertura de la Capitalitat Cultural Valenciana a Vilafranca tindrà lloc aquest divendres, 7 de juny, a les 22 hores, a la Casa de la Cultura. La presentació comptarà amb una dramatització i la projecció d’un audiovisual sobre la pedra seca i l’art rupestre com a patrimonis de la humanitat situats a l’Alt Maestrat. Seguidament, es donarà pas a l’obertura de la XX Mostra de Teatre Capsigrany amb una actuació musical de folklore popular.

L’obertura d’Altea com a capital cultural valenciana se celebrarà el diumenge 16 de juny, a les 20 hores, a la plaça de l’Aigua. L’acte consistirà en un espectacle que segueix les línies programàtiques del projecte ‘Altea, mar de cultures’, que “serà una manifestació de la cultura local” i “un espectacle mai vist a la localitat per l’originalitat i el nombre de participants”, ha destacat l’alcalde del municipi. Jaume Llinares ha defensat que, amb aquest distintiu i el creixement de l’oferta, l’equip de govern busca “acostumar la gent que seguisca consumint cultura”.

Activitats extra

Durant 2019 i 2020, Altea i Vilafranca acolliran espectacles extraordinaris com a capitals culturals. Entre els espectacles que l’Institut Valencià de Cultura porta a Vilafranca, ja al mes de maig es van fer dues activitats: el concert del grup Els Jóvens com a presentació de Sonora, circuit de la música valenciana, i el concert de veus femenines del Cor de la Generalitat.

El 9 de juny, l’IVC porta Auditions, de Xa Teatre, dins de la 20a edició de Capsigrany Mostra de Teatre, i el 3 d’agost torna Sonora a Vilafranca amb el concert de Jonatan Penalba.

En el context de les festivitats del 9 d’Octubre, l’IVC organitzarà a Vilafranca el Dia del Cant Valencià d’Estil i al novembre es farà un cicle de projeccions del palmarés dels I Premis de l’Audiovisual Valencià, amb la presència d’alguns directors i intèrprets de les pel·lícules. Es projectaran els títols: El desentierro, El Ermitaño, Scratch, Experimento Stuka i The Fourth Kingdom.

Entre gener i febrer es farà un nou cicle de projeccions d’algunes de les pel·lícules que seran premiades en la segona edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià. Així mateix, entre març i abril es programarà una nova producció de teatre de carrer dirigida per Tomàs Ibáñez i produïda per l’IVC.

Pel que fa a Altea, el primer espectacle que arribarà per part de l’IVC després de l’obertura de la capitalitat serà el 28 de juliol. Serà l’estrena absoluta del ballet El fil d’Ariadna, del compositor resident de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, Marc Garcia Vitoria, que estarà acompanyat per la producció coreogràfica de l’IVC.

La capital de la Marina Baixa també acollirà el Festival d’Orquestres Bankia al setembre. A l’octubre tindrà lloc el cicle de projecció d’alguns títols guardonats als I Premis de l’Audiovisual Valencià amb la presència de part dels equips.

El 10 de novembre es podrà gaudir de l’obra Dinamarca, de Rodolf Sirera i Josep Lluís Sirera, amb direcció escènica de Carles Alfaro i producció de l’IVC. El gener del 2020 es determinarà la representació de l’obra de l’IVC i la Compañía Nacional de Teatro Clásico, Tirant.

Al febrer es farà un nou cicle de projeccions d’algunes de les pel·lícules que seran premiades a la segona edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià.

Així mateix, està previst programar l’actuació de Capella de Ministrers dins de Sonora i a l’abril se celebrarà el concert del Cor de la Generalitat Valenciana i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana.

A més, tant Vilafranca com Altea acolliran en diferents moments els dos muntatges expositius fruit de les diferents adquisicions realitzades per Cultura de la Generalitat d’obres d’artistes valencians. Aquestes exposicions estan organitzades pel Consorci de Museus, igual que el projecte ‘The Wrong. Biennal d’Art Digital’.

Comparteix

Icona de pantalla completa