Vilar, sobre el frau de l'EMT: "Malgrat la incomoditat, descobrir les errades és bo per al govern del Rialto"

El regidor socialista assenyala que en la comissió d'investigació del frau a l'empresa pública s'estan descobrint altres problemes de control que se sumen als que podria haver comés l'extreballadora de l'EMT
30 novembre 2019 12:11h
El portaveu socialista afirma que entenen que l'entitat bancària "haurà de fer front a les seues responsabilitats" i precisament per això volen que el Banc d'Espanya s'hi manifeste. / PSPV AJUNTAMENT DE VALÈNCIA 

VALÈNCIA (EP). El portaveu adjunt del PSPV a l'Ajuntament de València i membre de la comissió d'investigació de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), Ramón Vilar, ha considerat que "és bo" per a "la credibilitat del govern del Rialto" que es coneguen "les errades que s'hagen pogut produir" en l'estafa de quatre milions d'euros, més enllà de les responsabilitats de la treballadora acomiadada després de detectar-se l'anomalia. 

Així, ha insistit en la conveniència de continuar treballant en aquesta direcció malgrat la "incomoditat" que per al PSPV, com a membre del govern municipal, pot suposar mantindre's en aquesta posició. Els socialistes han assenyalat en diverses ocasions que no circumscriuen la responsabilitat dels fets en la que era cap d'administració, Celia Zafra, fins al seu acomiadament. 

"Malgrat la incomoditat que ens pot produir i que no és fàcil de gestionar, nosaltres volem que s'aclarisquen les responsabilitats perquè són diners públics de tots els valencians", ha assegurat el també regidor d'Hisenda en una entrevista a Europa Press. "La nostra posició no és còmoda però és clara. Ho fem en benefici de la credibilitat del govern del Rialto", ha afirmat com a responsable socialista. 

En aquesta línia, ha opinat que "el govern en el seu conjunt entendrà que el fet de voler descobrir les errades que han pogut produir-se, entre altres coses perquè no es tornen a produir, és bo per a la credibilitat del govern" local, ha agregat. "Alguna cosa no ha funcionat bé quan falten, mitjançant una estafa potinera, quatre milions d'euros dels valencians", ha agregat. "És difícil de creure que tot ha funcionat de meravella", ha dit. 

Ramón Vilar ha assenyalat que les sessions de la comissió investigadora apunten a "altres fallades de control" a més de les que podria haver comés l'extreballadora de l'EMT. "El camí que pren la comissió és que probablement hi ha hagut falta de control", ha exposat l'edil, que ha afirmat que el seu grup municipal vol "determinar si poden haver-hi altres errors de control per part de la direcció de l'empresa". 

Així mateix, el portaveu adjunt del PSPV ha apuntat a les possibles responsabilitats de l'entitat bancària que va acceptar i va dur a terme les transferències dins del frau, CaixaBank. "Entenem que l'entitat bancària haurà de fer front a les seues responsabilitats. Per això volem que el Banc d'Espanya s'hi manifeste", ha declarat. 

Vilar ha destacat que "cal tindre en compte que les entitats financeres tenen uns protocols d'obligat compliment marcats pel Banc d'Espanya" i derivats de "normatives europees, moltes anti blanqueig de capitals". Per aquesta raó, ha qualificat d'"estrany" que, en aquest frau, les huit transferències a comptes corrents per més de quatre milions d'euros fora de la Unió Europea "no foren detectades" abans "pels protocols de l'entitat i comunicades a l'empresa per a la seua reconfirmació". Ha ressaltat que una altra entitat "va ser requerida per a fer aquestes operacions i s'hi va negar". 

"Ha de quedar ben clar que no estem investigant ni qüestionant la gestió de l'EMT, si ha comprat 20 o 200 autobusos, de quin tipus són o la contracta de gasoil", sinó "un fet puntual de moltíssima gravetat" per a saber "per què s'ha pogut produir l'estafa", ha plantejat. 

En aquesta línia, Vilar ha destacat la petició que ha fet "insistentment" per a denunciar els fets "davant el Banc d'Espanya i ha repetit que els socialistes no limiten la responsabilitat del frau "sobre la persona que ja està denunciada al jutjat", en al·lusió a la treballadora acomiadada. 

"La responsabilitat de la treballadora es veurà via judicial. El que volem determinar és si algú que tenia atribucions en l'escala orgànica de l'empresa sobre aquesta empleada no ha vetlat pel compliment de controls i protocols", ha asseverat el representant socialista. 

Així, ha comentat que, en cas que es detecten altres responsabilitats en el si d'aquest òrgan, "les posarem de manifest en benefici de la credibilitat del govern del Rialto". "Si és tan fàcil estafar quatre milions a una empresa pública amb una sola persona implicada per acció o omissió, no hi ha empresa hui dia que puga estar a resguard d'estafes similars", ha conclòs Ramón Vilar.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next