La Viquipèdia en català "s'enfosqueix" durant tres dies contra la directiva europea de drets d'autor

El Parlament Europeu ha de votar aquest dimarts la nova normativa 
25 març 2019 19:43h
Aquest dimarts, 26 de març, s'espera que el Parlament Europeu vote sobre la nova directiva de drets d'autor, que va ser rebutjada inicialment el juliol del 2018. / DLV

BARCELONA. Els continguts de la Viquipèdia en català no són consultables des de diumenge a la vesprada i fins aquest dimarts, en una protesta de la comunitat d'usuaris davant la votació d'una nova directiva de drets d'autor en el mercat únic al Parlament Europeu. 

Com ja va passar el 4 de juliol del 2018, però ara durant tres dies consecutius, el portal s'ha "enfosquit" per a fer patent "la gravetat de la situació", ja que a parer seu la directiva representa "una amenaça a la llibertat d'expressió i crea obstacles per accedir a la xarxa". Amb aquesta protesta, la Viquipèdia en català –i els altres projectes germans Wikimedia– esdevé la comunitat lingüística que ha optat per una decisió més perllongada "per a crear consciència social i mediàtica" sobre les conseqüències de l'aprovació de la directiva.

Aquest dimarts, 26 de març, s'espera que el Parlament Europeu vote sobre la nova directiva de drets d'autor, que va ser rebutjada inicialment el juliol del 2018. Ja aleshores la Viquipèdia i altres versions lingüístiques del portal van quedar tancades temporalment en senyal de protesta.

"En comptes de promoure una actualització de les lleis tot permetent un increment de la participació ciutadana en la societat de la informació, la nova directiva representa una amenaça a la llibertat d'expressió i crea obstacles per a accedir a la xarxa tot afegint-hi noves barreres, filtres i restriccions, abastables només per uns pocs proveïdors tecnològics arreu del món, els quals paradoxalment no són europeus", argumenten des de la comunitat d'usuaris per explicar la nova protesta, que s'estén ara almenys fins al dia de la votació al Parlament Europeu.

Novament, des de Viquipèdia demanen a tots els membres del Parlament Europeu que es posicionen "obertament i contundentment", tal com ja han fet alguns d'ells, en contra de la directiva actual, i en particular dels seus articles 11 i 13.

next