Els Jardins de Vivers acullen aquest divendres una nit dedicada a les dones en la recerca científica

Tallers i jocs científics per als més menuts, un espectacle amb xerrades sobre la investigació valenciana, monòlegs i un concert integren la programació de la III Nit Valenciana de les Investigadores
26 setembre 2019 17:20h
El públic assistenT podrà posar a prova els seus coneixements sobre ciència a través d'un joc interactiu. / UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. "Vine a viure el jardí de la ciència", així resa el lema de la tercera edició de la Nit Valenciana de les Investigadores, un esdeveniment de divulgació científica celebrat a València per tercer any consecutiu. Però, un any més, aquesta nit no significa només convidar tothom a veure què ocorre darrere de les portes dels laboratoris, sinó que esdevé un acte de reivindicació del valor de la recerca pública i posa l'accent en el paper relegat que ocupen les dones en el món científic. Aquesta vegada el jardí és literal, ja que la iniciativa, celebrada simultàniament en més de 300 ciutats amb motiu del projecte European Researchers Night de la Comissió Europea, es durà a terme en els Jardins de Vivers a partir de les 18 hores.

Aquest espai emblemàtic de la ciutat serà l'escenari on el personal investigador valencià acostarà la ciència a tota mena de públic i demostrarà d'una forma lúdica la relació entre la recerca i la vida quotidiana. Ho farà amb un espectacle en què hi haurà monòlegs, converses, xerrades i, fins i tot, un musical. Però abans, hi haurà tallers i jocs on els xiquets i les xiquetes assistents podran fer un volcà de lava casolà, extraure ADN de les seues cèl·lules i observar-lo, fabricar gelatina viscosa fluorescent o endinsar-se en el món de la robòtica, entre altres moltes coses. A més, qui hi participe podrà acostar-se al photocall de l'esdeveniment i enregistrar un vídeo donant la seua opinió sobre la importància de la ciència.

Abans dels tallers, entre les 16.30 i les 18 hores tindran lloc visites guiades gratuïtes al Museu de Ciències Naturals de València i a l'Església de Sant Nicolau, on es podran contemplar els frescos de l'església i s'explicarà el seu procés de restauració. Aquesta última serà a càrrec de Pilar Roig, investigadora de l'Institut IRP de la Universitat Politècnica de València i directora dels treballs de restauració pictòrica dels frescos de Sant Nicolau. Cada visita tindrà una durada de 30 minuts. 

L'acte està organitzat per tres universitats públiques valencianes –Universitat de València (UV), Universitat Politècnica de València (UPV) i Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH)– i els centres de recerca FISABIO, INCLIVA Institut d'Investigació Sanitària i el CSIC. També el Museu de Ciències Naturals de València i les regidories de Patrimoni i Recursos Naturals i d'Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTB de l'Ajuntament de València formen part de l'organització de les activitats.

El personal investigador valencià acostarà la ciència a tota mena de públic i demostrarà d'una forma lúdica la relació entre la recerca i la vida quotidiana. /CARTELL DE L'ESDEVENIMENT

Monòlegs i converses entre científiques i científics

A les 20.15 hores començarà un espectacle que comptarà amb el Dr. Vicente Navarro i Anna Quirant (FISABIO) que parlaran sobre com alimentar correctament els nostres bacteris i explicaran les últimes investigacions sobre la seua relació amb malalties com l'alzhèimer o la pell atòpica. Per la seua banda, el Dr. Carlos Roma (INCLIVA Institut d'Investigació Sanitària) exposarà què són, per a què serveixen i per què és important donar teixits i òrgans als biobancs. La Dra. Ana Lluch (UV) parlarà de l'actualitat en la investigació en càncer de mama i la Dra. Dolors Corella (UV) ens descobrirà "El sabor de las ómicas en nutrición y salud".

Maria Pilar López Gresa i Purificación Lisón, científiques de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (UPV-CSIC), faran riure al públic assistent amb el monòleg "El aroma de la resistencia", que servirà d'excusa per a explicar com les tomaques emeten un aroma que pot protegir els nostres cultius enfront de la sequera. Finalment, Berta Rubio (IFIC) parlarà de l'origen dels elements químics i la Física Nuclear i Emilia Matallana (I2SysBio) de per què produir vi és un art.

El remat final anirà a càrrec del grup musical de l'IES Berenguer Dalmau de Catarroja, un dels guanyadors en l'edició 2019 del concurs de vídeos per a fomentar vocacions científiques "De major vull ser com...". La periodista especialitzada en informació cultural i científica Reis Juan conduirà la vetllada en què el públic assistent també podrà posar a prova els seus coneixements sobre ciència a través d'un joc interactiu.

Hi haurà un total de 19 activitats diferents adreçades als infants. La majoria d'aquestes seran tallers amb materials casolans, de manera que els participants podran reproduir-les posteriorment a les seues cases sempre que vulguen. / UNIVERSITAT DE VALÈNCIA 

Jugar i aprendre significarà el mateix

Els centres de recerca FISABIO, INCLIVA Institut d'Investigació Sanitària i el CSIC, juntament amb la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, han elaborat un total de 19 activitats diferents adreçades als infants. La majoria d'aquestes seran tallers amb materials casolans, de manera que els participants podran reproduir-les posteriorment a les seues cases sempre que vulguen.

Algunes de les activitats seran un "Joc Bacteriòpolis" en què els participants es convertiran en bacteris que avançaran per un tauler gegant fins a arribar als laboratoris de FISABIO, una gimcana biomèdica amb preguntes per a aprendre, un taller-recepta per a observar l'ADN propi en un tub, observacions al microscopi de cèl·lules animals i vegetals, i fabricar gelatina viscosa, el popular blandiblú, a partir d'elements comuns de la vida diària. 

Un altre taller permetrà saber com funciona un accelerador de partícules i quin és l'objectiu de màquines com el LHC del CERN, l'accelerador de partícules més gran del món. Els assistents podran crear una esponja molecular per a purificar aigües i també observar la veu utilitzant un pot, un globus, un espill i un punter làser. 

Amb l'ajuda de dissolucions de ferro amb blau de Prússia, es podran escriure missatges secrets i, mitjançant una reacció química que ocorre en el procés i revelant amb aigua, es podran desxifrar els missatges escrits. També experimentar amb pasta de dents per a elefants i amb flames de colors. 

Hi ha tallers destinats a fomentar el pensament crític, el treball en equip i obrir una nova visió als participants sobre una estructura tan complexa i tan essencial com els ponts. Així, amb el fi d'acostar als infants a l'Enginyeria Civil es construiran ponts d'espaguetis. A més, una de les activitats se centrarà a comentar la problemàtica actual dels plàstics sintètics relacionada amb la seua dependència del petroli i amb la quantitat de residus que es generen.

Aquestes són només algunes propostes de totes les que integra el programa complet de la III Nit Valenciana de les Investigadores, que poden consultar-se en la web de l'esdeveniment.

next