Voluntaris de SEO/BirdLife detecten una espècie invasora a l'Albufera

'Obama nungara' és una espècie originària del Brasil i l'Argentina
22 juliol 2019 13:29h
'Obama nungara' és una espècie originària de Sud-amèrica que ha arribat a Europa en bosses de torba per a tests. / SEO_BirdLife

VALÈNCIA. Un grup de voluntaris del projecte LIFE Followers ha detectat una espècie invasora realitzant accions de seguiment i foment de la biodiversitat al Tancat de la Pipa, al Parc Natural de l'Albufera de València. Es tracta d'Obama nungara, una espècie originària de Sud-amèrica que ha arribat a Europa en bosses de torba per a tests.

Segons informa SEO/BirdLife, en concret, Obama nungara és una espècie de planària terrestre originària del Brasil i l'Argentina. Investigacions recents han pogut evidenciar que aquesta espècie ha sigut accidentalment introduïda en la península Ibèrica possiblement a través del comerç de plantes i torba i que s'ha pogut expandir per Europa a causa de l'augment de l'intercanvi comercial entre els països europeus i sud-americans.

"La introducció de planàries terrestres en diversos països europeus –com ara Gran Bretanya, França, Itàlia i Espanya– s'ha convertit en un problema cada vegada més freqüent", explica l'ONG ambiental.

A causa de la seua via d'entrada, Obama nungara i altres planàries exòtiques invasores poden arribar a ser abundants en zones com ara jardins o parcs, vivers i centres de jardineria. No obstant això, la colonització d'espais naturals, com és el cas del Tancat de la Pipa, podria tindre un impacte negatiu en la biodiversitat del sòl.

next