Diari La Veu del País Valencià
Vora 1.700 quilos de pólvora donaran la benvinguda a les Falles amb una ‘mascletà’ vertical a la Marina

VALÈNCIA. Les 382 falles valencianes col·laboraran aquest dissabte, 23 de febrer, per a construir “la mascletà vertical més alta de la història” en l’esdeveniment Amstel Nit de les Falles, una vetlada per a donar el tret d’eixida al programa pirotècnic de les Falles 2019 i portar l’ambient de les festes a la vora del mar, per tercer any consecutiu.

Amb 120 metres d’alt i 50 d’ample, uns 5.000 trons formaran un eixordador terratrèmol aeri que en 20 segons preveu consumir 600 quilos de material pirotècnic. I 382 d’eixos trons els aportaran les comissions falleres valencianes, amb el seu nom i el motiu que les fa especials, avança la cervesera en un comunicat.

Per a aquest reconeixement, l’organització ha contactat amb cada comissió per a recollir els motius que les fan especials. Eixes històries, junt amb els seus noms, s’inclouran en aquestos trons amb un calibre un 50% més gran que l’habitual i se sumaran a altres 4.600 per a construir “la mascletà vertical més alta i potent que mai s’haja disparat”.

En conjunt, prop de 1.700 quilos de material pirotècnic compondran un espectacle que combina el millor de la mascletà amb el castell de focs artificials. Aquesta espectacular mascletà vertical servirà per a fer un reconeixement a totes les comissions falleres valencianes.

Els impulsors –Amstel, Ajuntament de València, el Consorci de la Marina i Ricardo Caballer– han presentat aquest dimarts al Veles e Vents un esdeveniment que “obri amb magnificència, mai millor dit, el calendari pirotècnic de les festes”.

La cita està prevista a les huit de la vesprada, precisament enfront de l’emblemàtic edifici, projecte cultural, formatiu i gastronòmic de Heineken España. Com a calfament, el consorci de la Marina i Amstel Art oferiran concerts i sessions de dj durant tot dia.

Com dos micalets junts

En concret, els 5.000 trons que componen el terratrèmol aeri estaran allotjats en una plataforma amb 100 metres d’alt per 50 d’ample, suspesa per una grua especial a 20 metres d’altura. “Perquè us feu una idea, és com dos micalets junts, un damunt de l’altre; crec que no hi ha cap edifici a València tan alt”, ha ressaltat el mestre pirotècnic Ricardo Caballer.

La Nit de les Falles concentrarà en tot just 20 segons l’esclat de 600 quilos de material pirotècnic en “un final mai vist”. Però abans hi haurà altres sorpreses, amb “efectes que no s’han disparat fins ara i amb els quals volem aprofitar al màxim la combinació que ens permet traure el millor de la mascletà i del castell de focs artificials”.

Caballer ha agraït el treball per la innovació i l’oportunitat d’haver creat un gènere pirotècnic propi gràcies als espectacles que des de fa tres anys dispara amb el patrocini de la cervesera.

Com a regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset ha assegurat que “possiblement és el major esdeveniment pirotècnic mai vist a València”. “Hem intentat que la cita no coincidisca amb cap acte oficial, de manera que tothom que vulga puga acostar-se a gaudir de l’espectacle pirotècnic d’Amstel, que s’està convertint en una tradició”, ha ressaltat.

Per part del patrocinador, el director de Relacions Institucionals de Heineken en Llevant, Alejandro Rodríguez, ha agraït a l’Ajuntament i a Caballer l’oportunitat de treballar en comú per a oferir de nou als valencians “un tret únic en el món”. La companyia manté vinculació amb el territori des de fa més de 75 anys i és “l’única gran cervesera de marques amb fàbrica en la Comunitat”, a Quart de Poblet (l’Horta Oest).

Comparteix

Icona de pantalla completa