Vora 200 professors i investigadors signen un manifest contra la criminalització dels menors migrants

El document denuncia les "notícies falses" difoses en les xarxes socials i proposa diverses premisses per a un tractament mediàtic correcte
16 agost 2019 11:16h
El manifest matisa que aquests menors "no són perillosos", sinó que estan sols i en situació de risc, i remarca el deure social de protegir-los. Imatge d'arxiu. 

BARCELONA. Un manifest impulsat per l'Observatori Criminològic del Sistema Penal davant de la Immigració (OCSPI) denuncia la "criminalització" dels menors estrangers no acompanyats i critica la "visió desenfocada" que en tenen els mitjans de comunicació i la societat en el seu conjunt. Vora 200 professors i investigadors especialistes de diferents disciplines de les universitats públiques i privades d'arreu de l'Estat han signat aquest document.

El text denuncia les "notícies falses" sobre els menors migrants difoses en les xarxes socials i proposa diverses premisses per a un tractament mediàtic correcte. Concretament, el manifest recomana als mitjans de comunicació i a la societat que no detallen la procedència dels menors estrangers a l'hora d'informar-ne al respecte, ja que és una dada "irrellevant". Així mateix, matisa que "no són perillosos", sinó que estan sols i en situació de risc i remarca el deure social de protegir-los.

A més, el text denuncia la presència d'un "corrent populista" que etiqueta els menors migrants com a "delinqüents" i reclama al govern espanyol que reflexione i pose en marxa un pla nacional sobre immigració infantil i juvenil. L'objectiu és, segons el document, eliminar les "barreres d'inclusió" d'aquests infants i joves en el sistema educatiu i promoure'n la inclusió laboral.

A part, demana al Ministeri Fiscal que prioritze la protecció a la infància i faça complir les normatives vigents que preveuen la defensa dels drets fonamentals dels menors estrangers no acompanyats.

Per acabar, el manifest reclama als mitjans de comunicació que no criminalitzen aquests menors en les seues cobertures informatives i els recorda la seua "responsabilitat amb la societat", per la qual no han de difondre "discursos estereotipats i racistes". En aquest sentit, els signants recomanen evitar l'ús de l'acrònim 'MENA' per la seua "connotació pejorativa".


next