Votar per correu a les eleccions municipals i europees: terminis, documentació i altres preguntes freqüents

Aquests són els passos a seguir i el calendari per a exercir el vot si no pots anar al teu col·legi electoral el 26 de maig
6 maig 2019 13:16h
Per a les persones que no estaran en la seua localitat el 26 de maig o que no podran acudir al col·legi electoral per altres motius, hi ha la possibilitat d'emetre el vot per correu. / CORREUS

VALÈNCIA. Encara en plena ressaca electoral, toca pensar en la propera cita amb les urnes. El 26 de maig l'electorat valencià està convocat a les eleccions municipals i europees. Per a les persones que no estaran en la seua localitat eixe diumenge o que no podran acudir al col·legi electoral per altres motius, hi ha la possibilitat d'emetre el vot per correu. 

Hi ha tres casos diferents: vot per correu des de l'estat espanyol; vot per correu de l'electorat que es troba temporalment a l'estranger (ERTA), i vot per correu de l'electorat resident a l'estranger (CERA). Els terminis i el procediment a seguir són diferents en cada cas.

Quin és el calendari? S'ha de pagar?

En el cas del vot per correu des de l'estat espanyol, es pot sol·licitar des del 2 d'abril fins al 16 de maig en una oficina postal. Una vegada emplenat el model de sol·licitud de vot per correu, s'entrega personalment, sense cap cost, en qualsevol oficina de Correus. Cal mostrar el DNI, el permís de conduir, el passaport, la targeta de residència o la targeta d'identitat d'estranger, segons corresponga.

Entre aquest dilluns, 6 de maig, i el diumenge 19 maig, s'enviarà a les persones que ho hagen sol·licitat la documentació perquè puguen votar per correu. Aquests documents arribaran per correu certificat i s'entregaran personalment a la persona interessada en el domicili indicat. Després de dos intents fallits d'entrega al domicili, es deixarà un avís perquè el sol·licitant vaja a recollir-ho a l'oficina postal corresponent. 

Una vegada tinga en les seues mans la documentació, l'elector podrà remetre el seu vot fins al dia 24 de maig a les 14.00 hores. Ho farà presentant en qualsevol oficina de correus el sobre model oficial adreçat a la mesa electoral. A dins ha d'anar-hi el certificat d'inscripció en el cens electoral i el de votació, així com la papereta escollida. L'enviament és gratuït.

Què passa si estic a l'estranger?

Per a les persones que es troben temporalment a l'estranger, els terminis eren un poc diferents. De fet, la sol·licitud podia realitzar-se des del 2 fins al 27 d'abril. L'Oficina del Cens Electoral corresponent té fins a aquest dilluns, 6 de maig, per a enviar a l'elector la documentació necessària –tot i que podrà ajornar-se fins al 14 de maig a causa dels recursos pendents sobre la proclamació de candidatures–. Una vegada rebuda la documentació, els electors poden enviar el seu vot a la mesa electoral corresponent fins al dia 22 de maig, per correu certificat i urgent.

Finalment, si l'elector viu a l'estranger, calia sol·licitar el vot el 27 d'abril com a límit. Pel que fa a votar, podrà fer-ho per correu fins al 21 de maig o presencialment a l'Oficina Consular d'Espanya a l'estranger en què estiga inscrit els dies 22, 23 i 24 de maig.

Algunes preguntes freqüents

Una de les preguntes que de vegades sorgeix és si cal pagar per a votar per correu. Exercir el vot per correu és gratuït; encara que es tracte de correus certificats, no tenen cap cost.

També cal tindre en compte que si s'ha sol·licitat el vot per correu, no es pot votar en la mesa electoral, encara que finalment no s'hagen enviat les paperetes.

I, finalment, cal desmentir una llegenda urbana: sol·licitar el vot per correu no eximeix els ciutadans de formar part de la mesa electoral.

En tot cas, Correus ha habilitat una pàgina on es pot consultar tota la informació necessària per a realitzar el vot per correu en les eleccions que se celebren aquest 26 de maig. 


next