Diari La Veu del País Valencià
Vox demana derogar la llei de memòria històrica perquè la democràcia espanyola és hereva del franquisme

VALÈNCIA. Que Vox sempre ha volgut derogar les lleis de memòria històrica és ben conegut. Aquest dilluns, però, la formació ultradretana ha presentat una proposició al Congrés per a derogar la norma que el 2007 es va aprovar durant el mandat de Zapatero, perquè, segons afirmen, “llança una ombra de sospita sobre la Constitució”, ja que suggereix que “no és suficientment democràtica perquè alguna cosa del franquisme es va colar en la democràcia espanyola”.

La iniciativa ha provocat la pregunta de la premsa sobre si Vox condemna el franquisme, una qüestió que s’ha encarregat de respondre el diputat Simón Joaquín Robles. Al seu parer, “condemnar el franquisme no té cap sentit”, ja que la democràcia espanyola és la seua “hereva”, ja que “no sorgeix del no res ni es connecta amb la Constitució del 31, sinó que naix del mateix règim franquista”.

“La història és la que és i no es pot canviar al gust ideològic del govern de torn; no es poden agafar 40 anys d’història d’Espanya i posar-los al poal del fem”, ha insistit. Per a Vox, “això de condemnar un període de la Història és inadmissible des del punt de vista lògic”, malgrat que el que es planteja és la condemna del règim franquista, no d’un període històric.

“Aquesta ombra de sospita que intencionadament es llança sobre la Constitució té un objectiu concret: soscavar la legitimitat de la monarquia parlamentària”, ha afegit el portaveu de la formació, Espinosa de los Monteros, per a qui la llei de memòria històrica “no és més que la primera pedra d’un atac al sistema democràtic monàrquic d’Espanya”.

D’altra banda, Vox també ha mostrat el seu rebuig al fet que es vulguen llevar condecoracions a membres de les forces policials com ‘Billy el Niño’, que, al seu parer, van rebre pel fet de lluitar contra el terrorisme; ni tampoc que es canvien noms de carrer dedicats a persones que, pensen, “res tenien a veure amb el franquisme”. També ha defensat que, respecte als títols nobiliaris concedits per Franco, siga el cap de l’Estat i no el govern qui decidisca sobre la seua continuïtat.

Comparteix

Icona de pantalla completa