La xarxa europea de promotors d'habitatge públic demana traspassar les competències als ajuntaments

Cédric Van Styvendael, president de Housing Europe, recorda que l'habitatge "no pot ser un element d'especulació" i alerta que en matèria de vivenda "no es pot deixar sol el mercat", sinó que calen operadors públics
7 desembre 2019 11:10h
La portaveu de la iniciativa ciutadana europea 'Habitatge per a tots', Karin Zaune, defensa que només amb la regulació del mercat disminuiran els preus de l'habitatge. "D'una altra manera, els preus no baixaran", subratlla. / MARIONA PUIG, ACN

BRUSSEL·LES (ACN). La xarxa europea de promotors d'habitatge públic Housing Europe reclama traspassar les competències en matèria d'habitatge als ajuntaments per a fer "polítiques que estiguen més a prop de la realitat". Això és el que defensa el seu president, Cédric Van Styvendael, malgrat avisar que s'ha de vigilar que això no comporte un "increment de les desigualtats territorials entre les ciutats". "Els estats han de ser garants de la igualtat territorial", defensa. A més, Van Styvendael insta les empreses a "comprometre's" amb la construcció d'habitatge social. 

Al seu torn, Marc Pigeon, president de Build Europe, una organització que agrupa constructors europeus, creu que el seu "futur" depén de la capacitat "d'adaptar-se" a les necessitats dels ciutadans.

"Totes les grans metròpolis s'estan comprometent fortament amb la producció d'habitatge social perquè són les que saben que manca habitatge assequible", diu el president de Housing Europe, que contrasta aquest fet amb la disminució de la inversió per part dels estats en un "moment de crisi sense precedents" pel que fa a l'habitatge.

Per a Van Styvendael, "no hi ha una sola resposta per a lluitar contra la manca d'habitatge assequible", sinó que la recepta s'ha de completar amb diferents mesures. "El principi ha de ser que l'habitatge no pot ser un element d'especulació", apunta el president de Housing Europe, que alerta que "no es pot deixar sol el mercat" en la qüestió de l'habitatge i que calen operadors públics que es puguen "desmarcar del mercat".

La portaveu de la iniciativa ciutadana europea 'Habitatge per a tots', Karin Zaune, està "convençuda" que han de ser els ens locals qui decidisquen les polítiques d'habitatge. "Els alcaldes saben les necessitats de la gent i com resoldre els problemes d'habitatge a cada municipi", apunta. A més, Zaune defensa que només amb la regulació del mercat disminuiran els preus de l'habitatge. "D'una altra manera, els preus no baixaran", subratlla.

Demanen un rol més actiu de la Unió Europea en habitatge

Malgrat ser una competència estatal, la portaveu de la iniciativa ciutadana 'Habitatge per a tots' creu que la Unió Europea pot fer "molt" en aquesta matèria. "Volem que els legisladors europeus pensen en millors polítiques perquè els governs locals tinguen millors condicions per a crear habitatge social", demana

Zaune, que recorda a la Unió Europea que té la "responsabilitat d'assegurar les necessitats bàsiques de la gent", confia que Brussel·les actue davant una "crisi d'habitatge dramàtica". "És una qüestió de cohesió i de pau social", indica.

"Europa està avançant en la direcció positiva i esperem que la Comissió faça propostes per a ajudar els estats i les ciutats que tenen la voluntat de comprometre's amb l'habitatge social. Europa necessita donar exemple", afegeix el president de Housing Europe.

Sobre el rol europeu en aquesta qüestió, el president de la secció de Transport, Energia, Infraestructures i Societat de la Informació del Comité Econòmic i Social Europeu (EESC), Jean Coulon, proposa que el Banc Europeu d'Inversions (BEI) tinga un rol més social. "Cal voluntat política i el Parlament ha de poder tindre un rol i dir que s'ha de fer alguna cosa", afegeix.

Més compromís del sector privat

Per a incrementar el parc d'habitatge social, però, tots coincideixen que cal que les empreses s'hi impliquen. "Necessitem a tothom perquè la crisi és important", diu el president de Housing Europe, que remarca que les empreses no han "d'especular", sinó "comprometre's amb la ciutat".

En la mateixa línia, la portaveu de la iniciativa ciutadana 'Habitatge per a tots' veu "molt important parlar amb el sector privat" perquè és "essencial que tots els actors del mercat miren de trobar solucions".

"El nostre futur depén de la nostra capacitat de respondre a les necessitats dels ciutadans", afirma el president de Build Europe, que remarca que no és una qüestió de "voluntat", sinó una "obligació". "No ens podem quedar fent habitatges per a una part menuda de la població", diu.

next