Del gràfic 'manipulat' d'Albocàsser al canvi de partits d'Elx: la xarxa es mofa del fil de Ciutadans contra els pactes locals progressistes

La formació taronja critica els acords municipals en ajuntaments en què no ha aconseguit cap regidor
24 juny 2019 12:15h
Ciutadans no té cap regidor a Agres, Albocàsser, Vinalesa ni a Gata de Gorgos. / EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. Ciutadans va decidir aquest diumenge, 23 de juny, denunciar amb un llarg fil de Twitter 100 casos en què, segons el parer de la formació que lidera Albert Rivera, s'han produït "pactes de la infàmia". És a dir, acords de govern entre el PSOE i qualsevol altre partit que no siguen aquells que el partit taronja qualifica de "constitucionalista". Ciutadans posa en la diana tota entesa entre els socialistes amb Unides Podem, partits nacionalistes o independentistes per a formar governs municipals o autonòmics. La xarxa no ha deixat l'ocasió per a riure's dels gràfics i el ball de xifres que reprodueix el partit de Rivera, fins i tot el fet que, en alguns consistoris, Cs no tinga representants municipals i, en canvi, denuncie els pactes postelectorals de progrés.

Per a denunciar els "pactes de la infàmia", Ciutadans ha creat uns gràfics amb el nombre de regidors o diputats sorgits de les urnes de les eleccions del passat 28 d'abril i 26 de maig. El partit de Rivera assenyala que al País Valencià s'han produït sis acords que no s'ajusten als principis constitucionalistes que promulga Ciutadans, ja que els socialistes "reben el suport sense rubor dels seus socis nacionalistes i populistes". Tanmateix, les xifres de regidors i els colors de les gràfiques no s'ajusten a la realitat dels passats comicis.

A Castelló de la Plana, va guanyar les eleccions el PSPV liderat per Amparo Marco que va aconseguir 10 regidors. La socialista va revalidar l'Alcaldia amb el suport dels 3 regidors de Compromís i els dos de Podem. Ciutadans denuncia un "pacte infame" i pinta de gris en la seua gràfica la suma dels 12 regidors que estaran en l'oposició –7 del PP, 4 de Cs i 1 de Vox–. La majoria a l'Ajuntament de Castelló de la Plana està en 14, la dreta, però, no arribaria a la majoria per a governar.

A València, on Compromís va guanyar les eleccions amb 10 regidors, Joan Ribó va revalidar l'Alcaldia. Segons Ciutadans, el candidat de la coalició no torna a ser alcalde perquè es va imposar en els comicis del 26 de maig, sinó perquè "el PSOE li entrega l'Alcaldia sense condicions". De nou, la formació il·lustra l'afirmació amb dades curioses com ara els 10 regidors de Compromís i els 7 del PSPV junt amb 16 representants més que són "altres". La suma d'aquests altres: PP, Cs i Vox no arriba a la majoria necessària per a governar. 

Al municipi d'Albal (l'Horta Sud), el PSPV va guanyar els comicis del 26 de maig amb 8 regidors, un menys de la majoria absoluta. El candidat socialista no serà alcalde perquè va ser el partit més votat sinó perquè el posen els seus "socis populistes i nacionalistes". És a dir, que per a Ciutadans, que el regidor d'Unides Podem i el de Compromís voten a favor de fer alcalde, el candidat del PSPV, és "infame". En canvi, de nou la formació de Rivera pinta el gràfic amb color gris per a designar als "altres" 7 regidors, és a dir, els 4 del PP, els 2 d'Avant i l'únic representant de Cs. L'oposició suma 7 actes, dos per davall de les necessàries per a governar la localitat.

Altea (la Marina Baixa) "tampoc s'allibera del nacionalisme: Compromís i PSOE, en l'enèsima versió del seu pacte. Un altre exemple del fet que el 'Sanchisme' veu en el nacionalisme el millor soci per a mantindre's en el poder", diu Cs. La formació taronja oblida que Compromís va guanyar les eleccions del 26 maig amb 8 regidors i que amb la suma dels 4 representants socialistes aconsegueixen els 11 per a governar amb majoria.

"Vergonyós". Així qualifica Cs l'acord entre els 3 regidors de Compromís i el representant socialista a Agres perquè la coalició governara al municipi del Comtat. Ciutadans critica que el ple se celebrara a la mitjanit perquè el regidor del PSPV tenia un vol dissabte per a  marxar de vacances. Segons Ciutadans, l'hora de la celebració era per a "garantir" el govern de Compromís. Els de Rivera pinten de gris els altres 3 regidors i cap d'ells és de Cs, són del PP. No tenen cap representant al consistori i, per tant, cap opció de formar un govern local alternatiu.

A Crevillent és on també es dona un altre "pacte infame". El candidat de Compromís, amb 5 regidors, és el nou alcalde de la localitat del Baix Vinalopó "gràcies" al suport dels 4 representants del PSPV i els 2 de l'Esquerra. El PP va guanyar les eleccions, amb 7 regidors, però la suma amb els 2 representants de Cs i el de Vox no arriba als 11 que marca la majoria absoluta que sí que aconsegueix el bloc d'esquerres. El gràfic de nou no quadra amb la realitat. Compromís apareix amb 5 i els socialistes amb 4. En canvi, els 2 regidors de l'esquerra no estan recollits. De nou, en "altres", s'agrupen els 12 regidors de l'oposició.

 A Elx (el Baix Vinalopó) els gràfics no quadren amb la realitat. Socialistes i Compromís van reeditar el pacte de la passada legislatura que permet al candidat del PSPV repetir com a alcalde. El PSPV va obtindre 12 regidors i Compromís 2, en canvi, Ciutadans altera les xifres i, equivocadament, atribueix els 12 representants a la coalició valencianista i els 2 als socialistes.

A Gata de Gorgos (la Marina Alta), com a Agres, Ciutadans no va obtindre cap representant municipal. En canvi, titlla de "pacte de la infàmia" l'acord de govern entre els 4 regidors de Compromís i els 3 socialistes. El PP va guanyar les eleccions amb 6 regidors, per tant el bloc d'esquerres suma una acta més dins d'un consistori de 13 regidors.

Monòver (el Vinalopó Mitjà) també està entre els governs locals que no quadren amb la visió política de Ciutadans. Critica l'acord entre els 8 regidors socialistes i  el regidor de Compromís per a governar el municipi amb 9 actes, una més que la suma de les forces de dretes. Cal recordar que el PSPV va guanyar les eleccions obtenint el doble de regidors que el segon partit més votat, el PP.

A Albocàsser (l'Alt Maestrat) Ciutadans no té regidors. Els 4 representants socialistes i els 2 de Compromís van sumar per a governar el municipi. Els 3 restants són les actes dels populars, perquè Cs no té representació. També assenyala Vinaròs, on el regidor de Compromís es va sumar als 7 del PSPV perquè el candidat socialista siga l'alcalde de la localitat. Cal recordar que la suma no garanteix un govern de majoria, ja que hi ha 6 regidors del PP, 6 de dos partits independents i un de Ciutadans.

La Vall d'Uixó (la Plana Baixa) també viu un "pacte de la infàmia" per la suma dels 9 regidors del PSPV més els 3 d'Esquerra Unida i el 2 de Compromís. També ocorre el mateix a Borriana on els 10 regidors del PSPV van sumar els 2 de Compromís.

A Almassora (la Plana Alta), els 9 regidors del PSPV i els 3 de Compromís van fer un govern de progrés que sumen més que els 7 del PP i els 2 de Cs.

A la Pobla de Vallbona (el Camp de Túria) va guanyar les eleccions municipals Compromís amb 7 regidors, però va necessitar el suport dels 3 regidors del PSPV i 2 partits de tarannà regionalista com CUPO i Contigo. En canvi, Cs en el seu fil no anomena cap d'aquest fet i enquadra en color gris els 13 regidors de l'oposició integrada pels 6 regidors del PP, els 2 de Cs i un de Vox.

A Foios (l'Horta Nord) no hi ha cap representant amb les sigles de Cs. Compromís va guanyar les eleccions amb 5 regidors i va sumar els 3 aconseguits pel PSPV i un de Podem. Ciutadans, en el fil, com ha fet amb altres consistoris, altera els colors i 'manipula' els resultats de 26 de maig. Atorga als socialistes els 5 regidors de Compromís i a la coalició la xifra dels socialistes. Amb Manises (l'Horta Oest) passa el mateix, Compromís va obtindre 6 regidors, però Cs els atorga al PSPV mentre que els 4 que atribueix a la coalició corresponen als socialistes.

Albuixec, Massalfassar, Meliana, Godella (l'Horta Nord), Xirivella (l'Horta Oest), Benetússer (l'Horta Sud) –on Cs s'oblida d'accentuar el topònim–, Gandia (la Safor) i Ondara (la Marina Alta) són altres dels municipis que critica Ciutadans pels acords de progrés per a governar els respectius ajuntaments.

Vinalesa (l'Horta Nord) és un altre municipi on aquesta formació tampoc no té representació, en canvi, el fil titlla "d'infame" l'acord entre el PSPV i Compromís.

Per últim, abans de centrar les critiques contra el pacte del Botànic II, Ciutadans assenyala la Vila Joiosa (la Marina Baixa) i l'acord de govern municipal entre el PSPV, Compromís i Gent per la Vila. Aquest últim no existeix per a les gràfiques de Cs que sí que representa els 8 regidors socialistes i els 2 de la coalició valencianista.

Ciutadans afirma que "seran un mur de contenció" a la Generalitat on "els socialistes han permés que governe el populisme i el nacionalisme". No citen, en canvi, el vot favorable al candidat socialista a l'Alcaldia de Sueca que va acabar amb l'expulsió del PSPV de l'actual nou alcalde de la localitat de Ribera Baixa.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next