Diari La Veu del País Valencià
La xarxa d’Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte atén diàriament 23 dones per violència masclista

VALÈNCIA. Les 26 Oficines d’Assistència a les Víctimes del Delicte (OAVD) han atés durant el primer trimestre del 2019 un total de 5.610 persones. D’aquestes, a 3.988 se’ls ha obert un expedient i se’ls ha realitzat una assistència i seguiment complet pel personal de les oficines. Les 1.622 restants no han prestat el seu consentiment de cessió de dades.

La majoria de les víctimes ateses sobre les quals s’ha obert un expedient són dones. En total, representen el 78,44% (3.128 víctimes) de totes les atencions realitzades per la xarxa.

La violència de gènere és el fet delictiu de major incidència

Tal com ha ocorregut des que es va posar en marxa la Xarxa d’Oficines al febrer del 2018, la violència de gènere suposa el fet delictiu de major incidència. Així, en el període comprés entre l’1 de gener i el 31 de març del 2019 –90 dies–, s’ha obert expedient per violència de gènere a un total de 2.105 dones (el 61,66% del total d’usuaris i el 67% respecte a les dones ateses). A més, s’ha atés 216 dones com a víctimes de violència domèstica.

Totes elles han sigut ateses per un equip multidisciplinari compost per professionals d’advocacia, psicologia i treball social en alguna de les 26 oficines que componen la xarxa. D’aquesta forma, durant el primer trimestre d’enguany, aquest servei de la Conselleria de Justícia ha atés de mitjana 26 dones al dia per violència de gènere (23,39) i violència domèstica (2,4).

Del total de dones víctimes de violència de gènere assistides per part de professionals de les OAVD, un 43,23% ha manifestat tindre fills. En relació amb les edats de les víctimes de violència de gènere, prevalen les dones del tram comprés entre els 41 i els 50 anys, que suposen el 20,93% de les ateses. Les segueixen les víctimes de 18 i 25 anys, que configuren el 14,43% del total.

Distribució geogràfica dels expedients

Atesa la distribució geogràfica, les huit oficines de la demarcació d’Alacant –situades a la capital i a Alcoi, Elda, Elx, Benidorm, Dénia, Torrevella i Oriola– han atés un total de 1.570 persones. Les tres oficines dels partits judicials de Castelló –Castelló de la Plana, Vinaròs i Vila-real– van registrar 631 expedients. Finalment, la xarxa de la demarcació de València –composta per les oficines de la capital, Alzira, Catarroja, Gandia, Paterna, Sagunt, Sueca, Torrent, Requena, Xàtiva, Utiel, Picassent i Carlet– va atendre 1.787 persones.

Al llarg del primer trimestre del 2019 s’han realitzat un total de 1.379 derivacions a altres entitats. En concret, el 31.98% dels expedients s’han derivat als Serveis Socials, seguit d’un 20,67% que s’ha fet als Centres Dona 24H.

Nous centres i més personal

La xarxa d’OAVD ha ampliat el nombre de centres d’atenció en l’últim any, de manera que ha passat de de 17 a 26, així com el número i especialitat de professionals que integren els equips (de 22 lletrats a un equip multidisciplinari de 72 professionals).

Al llarg d’enguany, la Conselleria de Justícia culminarà el desplegament de la xarxa fins a arribar als 37 centres d’atenció a les víctimes i a donar suport en els 36 partits judicials. També està previst que, aquest any, l’equip multidisciplinari s’amplie a 128 professionals.

Comparteix

Icona de pantalla completa