Ximo Puig assegura que no seria lògic que hi haguera un canvi polític a la Generalitat 

El president de la Generalitat i candidat a la reelecció pel PSPV considera que la dreta ha fet molt de mal a la societat valenciana i que, "si estigueren tots els dies demanant perdó, no purgarien la seua pena"
13 abril 2019 11:11h
Puig afirma que en aquests quatre anys de govern han demostrat que els socialistes són fiables. / EFE

VALÈNCIA. El president de la Generalitat i candidat socialista a la reelecció, Ximo Puig, creu que no tindria "cap lògica" que hi haguera un canvi polític al País Valencià després de les eleccions del 28 d'abril i considera que ha d'haver-hi "continuïtat en el canvi" iniciat el 2015.

En una entrevista amb l'Agència EFE, Puig afirma que en aquests quatre anys de govern han demostrat que són fiables, que es creuen l'autogovern i que defensen l'interés general per damunt de qualsevol qüestió partidista, a més d'haver retornat la confiança als ciutadans en les institucions.

Assegura que el PSPV és "una aposta segura i fiable", ja que té un projecte "autònom, inclusiu i integrador, que no està pensat només en una part de la població" i que té "mirada transversal, que va més enllà de les fronteres del partit".

Puig entén que tant Compromís com el PSPV van llegir bé el 2015 el que havien decidit els ciutadans en les urnes i assenyala que l'acord del Botànic "ha sigut un exercici de responsabilitat positiu en favor de la Comunitat Valenciana".

"La societat valenciana necessitava passar pàgina del que havia sigut la corrupció, el balafiament i el descrèdit de les institucions, i fer un canvi tranquil. I es va fer", assegura. Sobre futurs pactes, diu que dependrà del que diguen els ciutadans el 28 d'abril i, encara que li agradaria que el PSPV tinga "el millor resultat possible per a poder aplicar al màxim" el seu programa electoral, també creu que "ha d'haver-hi continuïtat en el canvi".

"El que jo vull profundament és que els ciutadans no tornen a mirar al passat, a eixe passat del qual eixim fugint i al qual no volem tornar", destaca Puig, qui espera que aquest temps de progrés que s'ha viscut al País Valencià en els últims quatre anys "no siga un parèntesi".

Creu que "no tindria cap lògica que hi haguera un canvi polític en aquest moment" i que "la societat valenciana tornara arrere" perquè, al seu judici, "el mal que ha fet el PP a la societat valenciana és irreparable i, si estigueren tots els dies demanant perdó, no purgarien la seua pena".

No obstant això, destaca que, en aquests moments, les dretes estan abraçades com a "taula de salvació davant el seu descrèdit i la seua falta de projecte polític" a Vox, un partit al qual "la dreta democràtica a Europa mai acceptaria com a soci", i la incògnita és "saber si la ultradreta blanqueja" la resta de partits de la dreta.

"El drama és que la dreta democràtica s'ha contaminat absolutament i en aquests moments escoltes aes dirigents de les diferents dretes i és molt difícil saber qui és el que està parlant perquè tots diuen el mateix" en assumptes com la igualtat, l'eutanàsia o la recentralització de l'Estat, lamenta.

El president de la Generalitat defensa que passe el que passe en les eleccions generals ha d'haver-hi un nou model de finançament que faça justícia, cosa que continuarà defensant "governe qui governe i, si ho fa Pedro Sánchez, amb major afany" perquè ell està compromés amb eixe canvi i amb el País valencià, diu.

"Estic absolutament convençut que eixa complicitat entre un govern progressista de la Comunitat i un govern de progrés d'Espanya resoldran un problema de justícia, que és un problema d'equitat", manifesta el dirigent socialista.

Així mateix, assegura que Sánchez ha fet el que podia fer per a resoldre el problema d'infrafinançament dels valencians, com és incloure en els Pressupostos Generals de l'Estat el 10% de les inversions territorializades, mentre recorda que el canvi del finançament requereix acords territorials i al Congrés. Sobre els pactes en l'àmbit estatal, creu que, una vegada decidisquen els ciutadans en les urnes, els partits han de "buscar solucions de governs estables" per a evitar el que ha passat en els últims anys a l'Estat, durant els quals "els ciutadans votaven i alguns partits bloquejaven governs".

"Això no pot ser la solució. Els ciutadans han votat? Els partits polítics han de buscar solucions. No podem estar permanentment en un bucle electoral", assenyala Puig.

next