Ximo Puig arriba a Brussel·les amb l'objectiu "d'escoltar" i aclarir els dubtes de l'acord amb Mercosur

El president de la Generalitat considera que hi ha marge de maniobra per a millorar els aspectes perjudicials per a l'economia valenciana de l'entesa comercial amb els països sud-americans
10 juliol 2019 20:46h
El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha reunit amb el president del Parlament Europeu, David Sassoli. / GVA

BRUSSEL·LES. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha arribat aquest dimecres a Brussel·les per a reunir-se amb la comissària de Comerç, Cecilia Malmström –amb qui es veurà aquest dijous–, per a conéixer de primera mà els detalls sobre el preacord comercial amb els països del Mercosur – l'Argentina, l'Uruguai, el Paraguai i el Brasil–.

Puig ha assenyalat que l'objectiu del viatge és "escoltar" i plantejar preguntes sobre "les qüestions de l'acord que no estan clares". També vol saber quin serà el calendari de caiguda dels aranzels i definir de quina manera s'aplicaran les mesures compensatòries als sectors perjudicats, en cas que fora necessari.

En aquest sentit ha explicat que les primeres informacions apunten que s'han pressupostat 1.000 milions d'euros en compensacions a repartir entre tots els països i sectors afectats. A més, considera que com que l'acord encara ha de ser ratificat, hi ha marge de maniobra per a poder reduir els efectes perjudicials que l'acord puga tindre per als sectors productius valencians, especialment per a l'agricultura.

En aquest punt, el president ha recordat que "plou sobre mullat" perquè altres acords, com el de Sud-àfrica, han deixat molt tocat el camp valencià, en especial el sector citrícola. No obstant això, també ha recordat que l'entesa amb Mercosur beneficiarà altres sectors, com ara el tèxtil, el del calcer i el de l'automòbil. Entre les preocupacions que traslladarà a Malmström, Puig ha destacat els perjudicis mediambientals de l'acord i la necessitat de garantir la reciprocitat en les condicions d'importació i en els estàndards de qualitat a seguir, tal com li han demanat les associacions agràries, els sindicats i la patronal. Puig també vol tractar amb la comissària de Comerç "l'eternització del vet rus" a les exportacions europees, que està perjudicant un gran nombre de produccions valencianes.

Un viatge simbòlicament important

El president ha aprofitat les primeres hores a Brussel·les per a reunir-se amb el president del Parlament Europeu, David Sassoli. Puig ha assegurat que es tracta d'un home "profundament europeista" i l'ha convidat a conéixer el País Valencià. Sassoli és periodista d'ofici, com també ho és el president, i segons ha explicat Puig, han aprofitat la trobada per a reflexionar sobre l'ofici.

En declaracions als mitjans després de la reunió, Puig ha explicat que aquest és un viatge "simbòlicament important", que mostra el compromís europeista del País Valencià, i ha afegit que té l'objectiu de fomentar la presència valenciana en la Unió Europea, tant donant suport al lobby agrari com "redoblant el paper de l'oficina valenciana en la Comissió" Europea.

També ha explicat que s'estan creant sinergies entre els eurodiputats valencians perquè porten a la Comissió propostes conjuntes que beneficien la ciutadania valenciana. De fet, s'ha reunit amb ells immediatament després de la seua trobada amb Sassoli.

next