Puig avança les eleccions al 28 d'abril per a poder "visibilitzar els problemes valencians"

Els consellers de Compromís han fet constar en el ple del Consell la seua oposició a l'avançament electoral
4 març 2019 18:23h
El president de la Generalitat, Ximo Puig, reunit amb el seu govern minuts abans de convocar les eleccions per al 28 d'abril. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, acaba d'anunciar que les eleccions autonòmiques se celebraran finalment el 28 d'abril. El cap del Consell ha oficialitzat en una compareixença al Palau de la Generalitat l'avançament electoral amb què es venia especulant en les últimes hores. Els valencians tindran així una doble cita amb les urnes, ja que amb l'avançament els comicis valencians coincidiran amb les eleccions generals, que també van ser avançades pel president espanyol, Pedro Sánchez, per al 28 d'abril.

Els consellers de Compromís han volgut deixar constància del seu rebuig a la decisió del president i han mostrat en el ple del Consell la seua oposició a l'avançament electoral.

Malgrat que feia dies que la decisió d'avançar les eleccions havia guanyat pes, no ha sigut fins a aquest dilluns quan Puig ha oficialitzat la decisió. I ho ha fet després de reunir el seu govern per a comunicar-li la decisió. Hores abans ha estat reunit amb la vicepresidenta Mónica Oltra, amb qui s'havia compromés a traslladar-li abans que a ningú la decisió final.

Serà la primera vegada que les eleccions a les Corts Valencianes se celebraran un dia diferent a les autonòmiques. Puig ha fet ús, per primera vegada, de la prerrogativa recollida en l'Estatut –inclosa en la reforma del 2006– que permet al president de la Generalitat dissoldre les Corts i convocar eleccions.

Puig ha fet balanç de la legislatura que ha qualificat d'una etapa "d'èxit" i s'ha mostrat favorable a reeditar el Botànic. Tot i que era favorable al fet que ambdues votacions no coincidiren en el mateix dia, tal com ha afirmat aquest dilluns, el cap del Consell considera que aquest avançament es presenta com una "oportunitat" per a "singularitzar" el "problema valencià" i que el País Valencià "exercisca com a una nacionalitat històrica". "Som una autonomia plena, que ha reivindicat la seua identitat. Volíem ser una nacionalitat històrica i ho som", ha defensat Puig.

Els valencians hauran de votar el 28 d'abril a les eleccions generals i autonòmiques, però seran els partits "els qui duguen al debat" les qüestions valencianes, ha explicat el president. En aquest sentit, Puig ha plantejat exportar "els valors propis" dels valencians "cap a la resta d'Espanya". La coincidència electoral és una ocasió "per a inspirar la política espanyola" i, de fet, el cap del Consell ha recordat que el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha posat com a exemple on emmirallar-se "Portugal i la Comunitat Valenciana".

La decisió –que com ha recordat Puig és competència únicament del president de la Generalitat– "és important per a l'autogovern valencià". Això no obstant, el cap del Consell ha reconegut que "primarà el debat espanyol", però, "hi haurà una mirada valenciana". Puig ha valorat que si les eleccions autonòmiques s'hagueren fet al mateix temps que en altres territoris, "hauria sigut pitjor". Puig també ha alertat que hi ha partits que "estan radicalitzant" el discurs polític, motiu que, d'alguna manera, també l'ha fet declinar-se cap a l'opció d'avançar els comicis autonòmics. Ara bé, "seran els partits els qui han de dur al debat la singularitat valenciana" de manera que el 28 d'abril, els valencians "votarem si mirem cap avant o cap enrere. D'un passat del qual hem fugit".

El president ha acabat defensant que la decisió l'ha presa atenent els "interessos dels valencians i ha encoratjat a participar en les votacions del 28 d'abril, ja que "amb més participació es prenen decisions més sòlides".

next