Ximo Puig defensa l'Estat de les autonomies davant les crítiques i les "mentides" de Vox al debat 

El president de la Generalitat ha criticat que Abascal intentara generar en la ciutadania una perspectiva errònia que incite al centralisme
5 novembre 2019 12:45h
Puig assegura que  "qualsevol mirada recentralitzadora va contra la història i contra els interessos dels valencians". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha criticat aquest dimarts les paraules que el president de Vox, Santiago Abascal, va pronunciar durant el debat de candidats a la presidència del govern espanyol en les quals va criticar el sistema autonòmic i els diners que, segons ell, costa a l'Estat. Així, Puig ha fet una defensa de l'Estat de les autonomies i ha demanat aprofundir en ell enfront de les "mentides radicals" que va llançar Abascal. Sobre aquest tema ha advertit: "Cap pas arrere de recentralització".

Puig s'ha pronunciat així abans d'assistir a l'assemblea del consell rector de la Confederació de Cooperatives valencianes, on ha demanat que no es done "cap pas enrere cap a la recentralització" de l'Estat. Així, també ha criticat les paraules d'Abascal, que va apostar per "transformar l'Estat de les autonomies" atribuint a l'executiu estatal les competències d'educació, sanitat, justícia i interior.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que "qualsevol mirada recentralitzadora va contra la història i contra els interessos dels valencians". A més, ha lamentat que el líder de Vox utilitzara informacions "absolutament greus" i "fora de la realitat", com ara el fet que "el cost de l'Estat autonòmic ascendeix a 90.000 milions". "És una radical mentida", ha insistit, abans de lamentar que des de Vox s'intente generar en la ciutadania "una perspectiva que no té res a veure amb els fets certs", ja que l'Estat de les autonomies "va servir per a establir un estat del benestar fort, modernitzar l'economia i superar les costures que s'imposaven des del centralisme". 

En aquest sentit, ha insistit, com a responsable de la Generalitat més enllà de qualsevol adscripció partidista, a llançar un missatge "en favor de l'aprofundiment de l'autonomia", i ha recalcat que "no es poden acceptar les mentides que es van dir de l'Estat de les autonomies, que no tenen res a veure amb la realitat".

Evitar el bloqueig

D'altra banda, el president ha insistit que els partits han de treballar per a evitar el bloqueig i "acceptar la seua responsabilitat". Així, ha apuntat que "cal buscar la solució més concorde al que els ciutadans hagen decidit". D'aquesta manera, ha defensat que el partit "més votat ha de tindre la capacitat de governar si no hi ha una majoria alternativa perquè estem en un sistema parlamentari, però el que no pot haver-hi és bloqueig". "Un bloqueig és el pitjor que pot passar per a la democràcia espanyola", ha recalcat.

Puig ha insistit que "ha d'haver-hi un desbloqueig", i per això ha interpel·lat tots els partits perquè, "hagen quedat en la situació en la qual hagen quedat, assumisquen la seua responsabilitat" amb l'objectiu que, "per descomptat, abans de finalitzar l'any, si pot ser, hauria d'haver-hi govern que genere estabilitat, confiança i credibilitat". Així, s'ha mostrat convençut que "ja no pot ningú mirar cap a un altre costat".

Un debat en clau estatal

Preguntat sobre la visibilitat que va tindre el País Valencià en el debat, el president ha justificat la falta de referències amb el fet que era un debat en clau estatal. No obstant això, ha reconegut que li hauria agradat que es parlara del debat territorial des d'"una visió més general" i no solament circumscrit a Catalunya perquè "el problema territorial d'Espanya no és solament Catalunya".

En aquest sentit, ha insistit en el problema greu de finançament que existeix al País Valencià i ha demanat que la situació en Catalunya "no tape" la situació valenciana. Amb tot, ha garantit que l'endemà de les eleccions "els valencians continuarem interpel·lant al govern [espanyol] i a tots els partits que diuen que estan a favor del canvi del model, excepte algun –en referència a Vox– que vol liquidar-nos, que complisquen amb la Comunitat Valenciana".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next