Ximo Puig pren possessió com a president: "La solució del problema valencià en aquesta legislatura és irrenunciable"

El líder socialista promet el càrrec reiterant la demanda d'un nou model de finançament
16 juny 2019 12:16h
L'acte s'ha celebrat quasi quatre anys després de la seua primera presa de possessió, el 28 de juny del 2015. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. El líder del PSPV, Ximo Puig, ha pres possessió com a president de la Generalitat aquest diumenge, 16 de juny, al migdia. L'acte s'ha celebrat quasi quatre anys després de la seua primera presa de possessió, el 28 de juny del 2015.

"Jo, Ximo Puig i Ferrer, promet que aitant com tindré el càrrec de president de la Generalitat acataré la Constitució espanyola i l'Estatut d’Autonomia sense engany i guardaré fidelitat a la Generalitat i lleialtat sempre als valencians i valencianes". Amb aquestes paraules ha iniciat el president de la Generalitat el seu discurs, en el qual ha promés el càrrec sobre l'Estatut d'Autonomia, els Furs i la Constitució espanyola.

Les primeres paraules del text les ha aprofitades per a defensar l'autogovern, condició que considera històrica, però que no ha de caure en "l'autocomplaença folklòrica". 

El ja president del Consell ha reiterat l'exigència d'un nou model de finançament per al País Valencià. "La solució del problema valencià en aquesta legislatura és irrenunciable, inajornable i imprescindible per a la Comunitat Valenciana i per a Espanya", ha clamat Puig aprofitant la presència a l'hemicicle del ministre de Foment, José Luis Ábalos, i del ministre d'Agricultura, Luis Planas. "La Comunitat Valenciana necessita un tracte just, 5 milions d'espanyols volen ser iguals. No volen privilegis, volen justícia", ha reiterat.

Puig ha fet un xicotet balanç de la passada legislatura i ha defensat la política de pactes per a governar. "Pactar no és trair. És l'única manera d'avançar sense trencament", ha reivindicat.  També ha dedicat unes paraules per a condemnar la violència masclista i ha insistit en la necessitat de continuar lluitant contra aquest problema. 

Així, ha aprofitat l'acte per a esbossar el tipus de país que vol per als valencians: "El país que cada dia s'alça del llit per a véncer totes les revoltes del camí, que alça la seua mirada solidària per damunt de colors de pell, de procedències, de condició religiosa, sexual o política".

El sisé president de la Generalitat Valenciana ha recordat que la lluita contra el canvi climàtic serà un dels principals eixos de la X legislatura, que arranca aquest diumenge.  Així, "lluitar contra el canvi climàtic i fer una transició ecològica racional; crear més ocupació i millorar la seua qualitat; garantir el dret a un habitatge digne i fer el nostre Estat de Benestar viable; impulsar definitivament la innovació en un nou model productiu, i, sobretot, acabar amb el terrorisme masclista", seran els principals objectius del Consell per als propers quatre anys.

El president ha acabat el discurs donant les gràcies a qui ha fet possible que siga president, especialment a Mónica Oltra, Rubén Martínez Dalmau i Manolo Mata. Visiblement emocionat, ha recordat la seua família, en especial els seus pares, fills i nets. També ha mostrat el seu respecte a tots els diputats "més enllà del seu posicionament ideològic".

En acabar el discurs, el president ha eixit de les Corts i ha recorregut els 260 metres que separen la cambra del Palau de la Generalitat, on ja ha entrat com a cap del Consell. En el trajecte ha estat acompanyat de representants polítics i membres de la societat civil que han estat presents durant l'acte de presa de possessió.

El "colofó" del canvi iniciat el 2015

Abans que se celebrara la presa de possessió, la vicepresidenta del Consell en funcions, Mónica Oltra, ha respost les preguntes dels mitjans de comunicació i ha assegurat que aquest diumenge "és un gran dia" i el "colofó" del canvi de govern que es va produir el 2015, que "va posar les persones en el centre" i que es va revalidar el passat 28 d'abril en les urnes. Així, ha destacat que els valencians han dit que "un govern que posa en el centre les persones, el planeta i el futur dels nostres fills és el govern que volen".

Per la seua banda, el portaveu d'Unides Podem a les Corts, Rubén Martínez Dalmau, ha mostrat el seu desig que la legislatura que comença, liderada pel socialista Ximo Puig, siguen "els quatre anys més importants de la història política valenciana".

Mur de contenció i legislatura de butaques

El síndic de Ciutadans a les Corts, Toni Cantó, ha felicitat els regidors de la seua formació pel treball realitzat en la constitució dels ajuntaments aquest dissabte i creu que "serviran de mur de contenció per al tripartit" en la Generalitat.

També ha parlat la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, que espera que aquesta nova legislatura siga "pròspera i d'amplis consensos", encara que considera que "tot augura" que serà un mandat "de butaques", amb una "sobrecàrrega de l'Administració en detriment dels serveis públics".  "Tindrem més confrontació, més divisió i ideologia en la gestió", ha sentenciat.

next