La ZAL i la migració distancien encara més València en Comú dels seus socis de govern, Compromís i PSPV

La formació morada planteja la paralització de la ZAL del port en una moció que tomben la coalició valencianista i el grup socialista
1 març 2019 06:00h
La modificació de crèdits extraordinaris, d'uns 12 milions d'euros, està encaminada a aplicar l'augment del 2,25% de salari al personal municipal. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. Els grups polítics d'esquerra continuen marcant territori per a deixar en evidència les seues diferències amb la vista posada en les pròximes eleccions municipals de maig. En el capítol de desavinences del ple de l'Ajuntament de València d'aquest dijous, 28 de febrer, la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del port i la modificació de crèdit van ser el motiu de la discòrdia.

La primera part d'aquest capítol comença abans de l'inici plenari, quan la portaveu de València en Comú –la marca blanca de Podem–, María Oliver, va explicar l'abstenció del seu grup en la votació de la primera modificació de crèdits extraordinaris i suplements de crèdits del pressupost del 2019. Una modificació que tot i això va tirar endavant amb els vots a favor de Compromís, PSPV, Ciutadans i amb l'abstenció del PPCV i que es va fer per a poder assumir tant l'augment salarial dels treballadors públics com l'increment de la base de cotització per la jubilació anticipada de la Policia Local.

La regidora Oliver, qui es va manifestar "absolutament a favor de la pujada dels sous dels funcionaris", va expressar que aquesta modificació de crèdits "està incompleta", ja que no es contemplen "uns recursos que es van pactar de cara als pressuposts del 2019" per a donar cobertura a "82 persones refugiades que es queden sense recursos municipals i es queden pràcticament al carrer".

La també segona tinent d'alcalde va indicar que "una ciutat que s'ha declarat ciutat refugi ha d'assumir" aquestes necessitats. A més, Oliver va expressar que el fet que la modificació no contemple aquests recursos "genera una emergència en la nostra regidoria de Migració que no podem assumir". "Pensem que no estem en un moment econòmic dolent, s'està gestionant bé en aquest ajuntament, estem eixint del Pla d'Ajust i no hi ha cap raó perquè aquests recursos no estiguen", va subratllar la portaveu de València en Comú. 

Modificació de crèdit

La modificació de crèdits extraordinaris aprovada en el ple, d'uns 12 milions d'euros, està encaminada a aplicar l'augment del 2,25% de salari al personal municipal i a assumir l'increment de la base màxima de cotització i la cotització addicional per la jubilació anticipada de la Policia Local a partir dels reals decrets aprovats pel govern estatal en aquest sentit.

L'objectiu d'aquesta modificació és que els empleats públics vagen recuperant "les retribucions que en el seu moment van ser retallades pel PP" i puguen "millorar" les seues condicions i drets laborals, segons indiquen des del consistori, que aplicarà l'increment salarial del 2,25% amb efectes retroactius des de l'1 de gener.

València en Comú va plantejar la paralització de la ZAL, en una moció tombada pels seus socis de govern. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Durant el debat plenari d'aquest punt, tant el portaveu de Cs, Fernando Giner, com el portaveu del PPCV, Eusebio Monzó, van criticar "la falta de previsió i de planificació" del govern municipal. Per la seua banda, el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, va valorar "l'esforç pressupostari important" fet per l'Ajuntament per a assumir l'augment salarial dels funcionaris i les cotitzacions per jubilacions anticipades de policies.

El debat de la ZAL continua

El debat sobre la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) del port de València va tornar a reaparéixer al plenari d'aquest dijous de la mà de València en Comú, que va presentar una moció per a la paralització cautelar de l'execució del pla. Una moció que va ser tombada pels seus propis socis de govern i per la resta de grups passades les sis i mitja de la vesprada. 

La portaveu de la formació morada, María Oliver, va advertir de bon matí que "una vegada darrere de l'altra la justícia ha donat la raó als recursos que ha presentat Per l'Horta per a parar el polígon industrial que està al pitjor dels llocs possibles". Així mateix, Oliver va indicar que "des de l'Ajuntament hem d'instar la Generalitat i el Port que paralitzen l'execució del pla logístic, perquè és una oportunitat per a tindre un corredor verd real". 

Davant d'aquesta moció, l'alcalde de València, Joan Ribó, i membre de la coalició Compromís va recordar la seua posició: "A mi m'haguera agradat que aquests edificis no estigueren però, per desgràcia, la història no la podem tirar enrere". El primer edil també va indicar que revertir la ZAL costaria aproximadament 170 milions d'euros, "jo ho lamente, però el que no podem fer és reescriure la història", va assenyalar Ribó.

"El que hem estat treballant és per a millorar els aspectes que es puguen millorar", va dir Ribó, qui també va ressaltar que "hui ningú està dient que la ZAL torne a ser horta perquè és impossible per desgràcia". A més, va explicar que s'està plantejant que algunes de les parcel·les s'utilitzen per a ampliar la depuradora i "d'altres que puguen tornar a ser horta".

next