Zaplana, a un advocat investigat en el cas Lezo: "Ignacio González no m'està donant diners d'Andorra"

L'expresident de la Generalitat va ser gravat pels investigadors del cas Erial parlant amb un advocat que podria haver portat a Uruguai diners aconseguits a través de comissions   
13 febrer 2019 18:35h
L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana està assenyalat com el cap d'una trama de cobrament de comissions. / EFE

VALÈNCIA. L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, en una conversa punxada en la investigació del cas Erial, va dir a un advocat uruguaià relacionat amb el cas Lezo –en el qual s'investiga l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González–: "Ignacio [González] no m'està donant diners d'Andorra". Es tracta de part de la conversa que Zaplana i Washington Fernando Belhot van mantindre el 18 d'abril del 2018 a l'Hotel Wellington de Madrid i que va ser captada per la Guàrdia Civil; la transcripció d'aquesta conversa s'inclou en el sumari del cas Erial, al qual ha tingut accés EFE.

En aquest cas, el Jutjat d'Instrucció núm. 8 de València investiga el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) realitzades el 1997 durant el govern d'Eduardo Zaplana al capdavant de la Generalitat i del Pla Eòlic, posat en marxa el 2003.

Zaplana, que actualment es troba en llibertat provisional després de més huit mesos a la presó de Picassent i a l'Hospital La Fe de València, on es tracta de la leucèmia que pateix, va mantindre una trobada amb Belhot en la qual conversen sobre diferents assumptes relacionats d'alguna manera amb la investigació. En un moment de la conversa, Zaplana li confessa: "Tinc un problema que no sé si té solució. Per a tot això..., per a algunes coses que a mi em demana..., necessite liquiditat. A mi, Ignacio no m'està donant [...] diners d'Andorra, però com ens ha deixat, tampoc no passa res".

Aquest mateix advocat apareix en una conversa punxada el novembre de 2016 relacionada amb el cas Lezo sobre la suposada corrupció en l'empresa pública Canal Isabel II, de la qual González va ser president. Segons l'ordre d'empresonament de González, en llibertat després del pagament d'una fiança, l'expresident madrileny li va proposar a Zaplana crear una estructura financera opaca a l'estranger a través d'aquest advocat uruguaià.

En un altre fragment de la conversa entre Belhot i Zaplana, aquest afirma que ell té el seu sou, "que és un bon sou... Jo puc traure (inintel·ligible) que no passa res, però no puc traure cinc milions ... Primer, perquè no els tinc ara, perquè m'he ficat en un problema, però, segon, és que encara que els tinguera...". Posteriorment, l'advocat afirma: "Llavors si tenim possibilitats que..., eh..., tindre alguns diners", a la qual cosa Zaplana respon: "Seria el millor", i Belhot replica: "I llavors ací..., cada vegada que vinga te'n puc donar".

next