Zaplana: "No tinc ni he tingut mai un compte corrent fora d'Espanya"

L'expresident de la Generalitat nega haver cobrat comissions aprofitant-se de cap dels càrrecs ocupats durant la seua carrera política
7 febrer 2019 18:30h
L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana està a l'Hospital des del passat 18 de desembre. En la foto, el 9 d'octubre de 2017, entrant al Palau de la Generalitat. / DANIEL GARCÍA-SALA 

VALÈNCIA. L'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, ha assegurat aquest dijous, després de fer-se públic que la jutgessa del cas Erial ha decretat la seua posada en llibertat amb mesures cautelars, que no té ni ha tingut "cap compte a Suïssa ni en cap altre país fora d'Espanya" ni al seu "nom, ni al de tercers" i que tampoc no ha cobrat ni "un euro en suborns o comissions il·legals". Així mateix, ha afirmat que tampoc no es "va apropiar" o "va detraure" fons o actius relacionats amb l'Administració pública.

Així ho ha indicat en un comunicat després que la titular del Jutjat d'Instrucció número 8 de València haja decretat la seua posada en llibertat provisional, una mesura que compta amb el suport del ministeri fiscal, en considerar que s'ha minimitzat el risc de fugida perquè s'han bloquejat 6,3 milions d'euros que, suposadament, l'expresident valencià tindria a l'estranger.

La magistrada ha adoptat una sèrie de mesures cautelars, com ara la retirada del passaport, la prohibició d'eixir del territori espanyol i compareixences periòdiques en el jutjat per a signar, segons les mateixes fonts.

Una vegada produïda la seua excarceració, després de prop de nou mesos de presó provisional, Zaplana ha assenyalat en el comunicat que, malgrat que el secret total de les actuacions judicials iniciades en 2015 li impedeix conéixer els elements sobre els quals es basa la seua imputació, vol expressar "amb la major rotunditat" que "mai" no va participar en les adjudicacions de contractes de les quals se l'acusa "d'haver cobrat comissions il·lícites", tant en les relatives al procés de privatització de les ITV en 1997 com al desenvolupament del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, l'adjudicació de la qual en 2003 es va produir quan ja no era president.

En aquesta línia, assegura que, en els diferents càrrecs públics exercits durant el temps en què va exercir en la política, "probablement" va cometre "errors" però, segons assenyala, "mai" no va cobrar "ni un euro en suborns o comissions il·legals". "Ni em vaig apropiar ni vaig detraure fons o actius relacionats amb l'Administració Pública", assenyala Zaplana.

"En 2008 vaig abandonar voluntàriament l'activitat política i em dedique a l'activitat privada, sobre la qual també puc donar totes les explicacions que siguen oportunes sobre la seua legalitat, transparència i regularitat", explica l'expresident, que insisteix que no té ni ha tingut "cap compte a Suïssa ni en cap altre país fora d'Espanya, ni al meu nom ni al de tercers".

"Tranquil·litat absoluta"

"Tinc la tranquil·litat absoluta de poder defensar la meua innocència quan se'm permeta", afirma Zaplana, que dona les gràcies "a quantes persones" li han expressat suport "en moments tan complicats i a aquells que, preocupats pel meu estat de salut, es van manifestar públicament defensant la meua excarceració".

"Mai no oblidaré aquestes manifestacions privades i públiques que s'han produït en aquestos mesos", assegura Zaplana, alhora que anuncia que, per aquest "deute de gratitud" i perquè també li ho "deu" als valencians "que en algun moment van confiar" en ell, dedicarà tots els seus esforços a demostrar la seua "innocència" i a "restaurar l'honorabilitat" del seu nom.

"Només espere que la malaltia que patisc em concedisca almenys el temps suficient per a complir amb aquesta darrera comesa", conclou l'expresident, que pateix leucèmia i que per aquest motiu roman ingressat a l'Hospital La Fe de València des del passat 18 de desembre.

Per la seua malaltia, els seus advocats han sol·licitat en diverses ocasions a la jutgessa que instrueix el cas la posada en llibertat de Zaplana –a la presó des del 24 de maig després de ser detingut per presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació– i continuar en arrest domiciliari mentre duren les investigacions al·legant el "risc vital" que suposaria per a l'expresident seguir a la presó de Picassent.

next