Zineb Sedira transporta història recent d'Algèria a l'IVAM amb la seua primera mostra individual a l'Estat

L'exposició obri al públic aquest dimecres, 30 d'octubre, i es podrà visitar fins al 26 de gener del 2020
29 octubre 2019 19:29h
L'exposició arranca en un espai "íntim i personal" i acaba adoptant una perspectiva "col·lectiva i política". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'IVAM presenta l'exposició de l'artista francoalgeriana Zineb Sedira (París, 1963) en la que és la primera exhibició individual a l'Estat d'aquesta creadora. Sedira, a través de la representació de la mar Mediterrània en les seues obres, mostra la seua obsessió per la història i la política d'Algèria, que va ser ocupada durant més de 100 anys i va ser el primer país del món a aconseguir la independència de França a través d'una guerra. La mostra es pot visitar al museu des d'aquest dimecres, 30 d'octubre, fins al 26 de gener del 2020.

Així, l'exposició arranca en un espai "íntim i personal" i acaba adoptant una perspectiva "col·lectiva i política". La mostra recorre, des d'una completa varietat de formats, la història recent d'Algèria i, amb ella, temes com l'exili, la diàspora, la presència del mar o el paper de les dones en aquest país. Nascuda en un suburbi de París el 1963, de pares algerians que van emigrar a Gran Bretanya el 1986, l'artista ha anat creant un conjunt d'obres que alberguen referències a moments, llocs i experiències personals que van molt més enllà d'allò específicament privat per a transcendir determinades idees preconcebudes.

L'exposició qüestiona com es construeix l'experiència col·lectiva o s'interroga sobre les dinàmiques socioculturals relacionades amb el llegat colonial del país per a entendre el temps passat i ajudar a repensar-nos novament. En la mostra, Sedira gira la mirada a Algèria i als esdeveniments que han marcat la seua existència en les últimes dècades. Entre elles destaca de manera molt significativa la guerra civil que va tindre lloc entre 1991 i 2001 entre l'estat algerià i els islamistes fanàtics.

Així, l'artista se serveix en aquesta ocasió de multitud de formats –fotografies, vídeos, escultures, instal·lacions, entre d'altres– per a mostrar la seua relació amb Algèria des d'una "riquesa de veus" que es plasma en obres "de caràcter més íntim i personal" enfront d'altres de tipus "més col·lectiu i grupal".

Sedira plasma imatges de vaixells encallats desballestats o fotografies d'edificacions colonials franceses deshabitades com a metàfora d'un país que va ser ocupat i que després d'alliberar-se d'aquella ocupació deixa traços de cases "encantades o fantasmals" enfront de la mar. Els vaixells, per la seua banda, conten històries de viatges frustrats, d'il·lusions de persones que volien arribar a l'altra vora i es van quedar en el camí. Són cementeris d'embarcacions que donen mostra del que va ser la diàspora. L'artista també s'ha servit d'elements quotidians, com ara el sucre. Les fotografies de les sitges ens parlen del comerç d'un producte que cartografia les rutes dels esclaus que tenien lloc en diferents mars, segons explica l'IVAM en un comunicat.

La violència de l'islamisme radical en l'Algèria dels anys 90 està reflectida en la llista de periodistes assassinats i en la dels humoristes morts també per combatre el terror amb dibuixos i còmics.

Un dels principals atractius de l'exposició és la recreació en una maqueta de l'estudi de l'artista, encarregada ad hoc per a l'IVAM, així com la recreació a grandària real del saló de sa casa a Londres. A través d'aquestes peces, Zineb Sedira vol mostrar com ella se sent identificada amb els moviments de mobilització ciutadana dels anys seixanta, entre els quals va figurar el festival Panafricà d'Algèria.

En aquesta instal·lació, Sedira posa en relleu la seua identificació amb l'estètica africana, amb el feminisme i amb allò que s'ha succeït en els anys seixanta en l'àmbit mundial. "Vaig construir un univers personal entorn dels anys seixanta i a través dels conceptes que representaven els objectes", assegura l'artista.

La creadora ha relatat que el 1969 es va posar en marxa a Algèria el Festival Panafricà, que es convertiria en una eina perquè els algerians redescobriren la seua identitat i lluitaren contra el colonialisme. El festival va funcionar com a espai d'unió i fraternitat entre els ciutadans de totes les edats i de diferents països colonitzats d'Àfrica, l'Amèrica del Sud o el Vietnam.

El director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, ha comentat que l'exhibició està composta d'obres de caràcter més íntim i personal i d'altres que fan referència a fets del context internacional, vinculat amb el treball cada vegada més estret que desenvolupa a Algèria. El director de l'IVAM ha destacat que el viatge és un element central en l'exposició de València i que la creadora l'aborda des d'un punt de vista social, íntim i polític. Un moment en què ella exposa la seua intimitat és a través del vídeo que va fer amb la seua família titulat: 'Mother, father and I'.

"Allunyada de qualsevol mena de prejudici social o polític —explica el director de l'IVAM—, Zineb Sedira ha anat creant durant aquestes últimes dècades un conjunt d'obres que ens permeten comprendre molt millor aquell món en el qual vivim i que ara es mostra a València".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next