Diari La Veu del País Valencià
La zona acotada per al control de ‘Xylella fastidiosa’ arriba ja a la demarcació de València

VALÈNCIA. La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha informat aquest dimarts a les organitzacions agràries, cooperatives, operadors i planteristes valencians de la desena actualització de les dades d’afecció de Xylella fastidiosa a la demarcació d’Alacant.

Amb aquesta actualització, la zona demarcada per al control i seguretat davant Xylella fastidiosa se situa en 134.600 hectàrees i els municipis que es troben en aquesta zona passen de 60 a 73. S’inclouen tretze nous termes municipals: Alcosser de Planes (el Comtat), Beniarrés (el Comtat), Benimarfull (el Comtat), Cocentaina (el Comtat), Ràfol d’Almunia (la Marina Alta), l’Alqueria d’Asnar (el Comtat), l’Atzúbia (la Marina Alta), l’Orxa (el Comtat), Muro d’Alcoi (el Comtat), Orxeta (la Marina Baixa) i Pego (la Marina Alta), així com Oliva i Vilallonga (ambdós a la Safor).

Concretament, s’han confirmat 925 nous positius. D’aquests, 890 mostres són d’ametler; 11, de Polygala myrtifolia; 8, de sempreviva olorosa; 7, d’albercoquer; 3, d’aladern; 3, de romer; 2, de prunera, i 1 d’argelaga negra. Els últims positius s’han produït dins de la zona demarcada de 5 quilòmetres, excepte 18 (16 en ametlers i 2 en Polygala myrtifolia) que es troben en els voltants de la zona demarcada.

Municipis amb vegetals infectats

La desena actualització inclou 19 nous municipis amb vegetals infectats: Benasau (el Comtat), Beniarbeig (la Marina Alta), Benidoleig (la Marina Alta), Benillup (el Comtat), el Verger (la Marina Alta), Gorga (el Comtat), la Nucia (la Marina Baixa), la Vall de Laguar (la Marina Alta), l’Alfàs del Pi (la Marina Baixa), Millena (el Comtat), Ondara (la Marina Alta), Orba (la Marina Alta), Pedreguer (la Marina Alta), Planes (el Comtat), Sagra (la Marina Alta), Tollos (el Comtat), la Vall d’Ebo (la Marina Alta) i la Vall de Gallinera (la Marina Alta). Aquests se sumen als 31 municipis existents fins hui.

Totes les determinacions de les anàlisis efectuades continuen sent de la subespècie múltiplex ST 6 de Xylella fastidiosa. Després de l’ampliació de la zona demarcada, hi ha 17 vivers o centres de jardineria addicionals afectats per les restriccions de moviment de material vegetal. Fins a la present actualització, el nombre de vivers o centres afectats era de 45.

Aplicar el pla de contingència

En la reunió d’aquest dimarts, que ha sigut oberta per la consellera Elena Cebrián, han participat el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, i els directors generals d’Agricultura, Roger Llanes, i de Medi Natural, Antoni Marzo. Aquests han detallat les dades sobre aquesta malaltia vegetal als representants agraris.

“Estem aplicant el pla de contingència acordat amb les organitzacions agràries”, ha subratllat Cebrián, qui ha recordat que l’erradicació és “una obligació” i que “la contenció no és una opció ni una decisió de la Comunitat Valenciana, sinó que hauria de ser prèviament aprovada per la Comissió i pels 27 estats membres, com a canvi d’estratègia que podria posar en risc altres territoris de la Unió Europea”.

Amb tot, la consellera ha explicat que s’està preparant un pla de reconversió en el qual s’han inclòs possibles cultius alternatius i ha destacat que s’han convocat 2,35 milions d’euros en 2018 i 2,2 milions el 2019 per a indemnitzacions.

Recursos humans

En matèria de recursos humans assignats, actualment es disposa de 126 efectius encara que està previst, en un curt període de temps, un augment de 16.

Així mateix, s’ha explicat que en la zona afectada continuen les tasques de vigilància mitjançant prospeccions i mostrejos. A principis d’agost del 2017 es va adoptar el Pla d’acció de la Generalitat Valenciana contra Xylella fastidiosa, que va ser actualitzat al febrer del 2018 i al gener del 2019.

Comparteix

Icona de pantalla completa