Diari La Veu del País Valencià
Economia reitera que no li agrada Intu Mediterrani però trasllada a Paterna la decisió d’autoritzar-lo

“Aquesta conselleria no té capacitat per a oposar-se al projecte d’Intu Mediterrani: o compleixen els requisits o no els compleixen”. Així s’ha pronunciat el director general de Comerç, Natxo Costa, en declaracions als mitjans de comunicació després de reunir-se amb representants de la forma promotora d’Intu Mediterrani, el nou projecte de Puerto Mediterráneo per a Paterna. “Han parlat molt ells i molt poc jo”, ha indicat Costa, qui ha reconegut que “no som fans del projecte, però farem que es complisca la llei”. I, si tot s’ajusta a la norma, Economia no hi tindrà res a fer ni a dir. Malgrat això, el director general ha reiterat que Intu Mediterrani “és un model que no ens representa i que no estem d’acord amb ell”. També ha afegit que, hui en dia, “no compleix els requisits” per a instal·lar-se, ja que està pendent de la requalificació de terrenys a Paterna. Per tant, la decisió, en aquestos moments, està en mans municipals.

En la reunió, demanada pels promotors a finals de juliol, Costa els ha traslladat “algunes idees bàsiques”. La primera és que cal complir la legalitat. “Qualsevol projecte que complisca la llei, garantirem que seguisca endavant”, ha exposat el director general. En segon lloc, Costa ha reiterat que “la Conselleria d’Economia té poques competències per a autoritzar la instal·lació d’Intu Mediterrani, i menys en aquestos moments, quan està pendent de la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana de Paterna”. “Poc o res tenim a dir de Puerto Mediterráneo”, ha remarcat. “A més, serà un procés llarg, no senzill”, ha afegit.

En tercer lloc, Costa, que ha dit que l’empresa anava disposada a “explicar les bondats del nou projecte”, ha discutit algunes de les seues afirmacions: “Ells manifesten que tenen un ampli suport social, però jo els he dit que el xicotet comerç no apareix entre eixe suport, ja que no està a favor de la implantació del nou centre comercial”. Costa també ha assenyalat la “incoherència” que suposaria per al Pacte del Botànic “donar diners amb una mà per a ajudar el model de comerç tradicional i, amb l’altra, legislar en contra d’aquest model”. Finalment, el director general de Comerç ha mostrat el seu “escepticisme” pel fet que l’empresa siga britànica: “Jo no sé com podria afectar a mitjà termini el Brèxit“.

“El Patsecova no té l’aspiració de posar límits”

Costa també ha sigut preguntat pel Patsecova (Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana), que definirà els criteris, les directrius i les orientacions territorials perquè l’ordenació comercial es desenvolupe de forma coherent amb la planificació territorial. El director general de Comerç ha avançat que abans que acabe el mes o, com a mínim, “abans del 9 d’Octubre”, es farà pública una segona versió del document, per a poder presentar al·legacions, al mateix temps que s’enviarà a la Conselleria de Medi Ambient.

Amb tot, Costa ha destacat que “el Patsecova no té l’aspiració de posar límits”. “És un pla sectorial que posa les limitacions des del punt de vista de la saturació, pel que fa a les comunicacions, i de l’impacte ambiental”, ha explicat, i ha dit que el que suposa aquest pla és que “has de garantir uns accessos o no et pots implantar”. “Ells el que proposen és allargar la línia 4 de metro”, ha recordat Costa.

Tot i això, podria passar que mentre es tramita el nou projecte de Puerto Mediterráneo, entre en vigor el Patsecova. “El Patsecova per ell mateix no pot impedir que estiga l’Intu Mediterrani, però sí que marca uns requisits”, ha indicat Costa.

Amb el Patsecova en vigor, l’administració municipal ha de decidir quina part del sòl urbà terciari pot dedicar-se a comerç, mentre que ara no hi ha diferenciació –és a dir, es pot construir igual un centre de dia, com un hotel, com un centre comercial–. Per tant, si està enllestit abans el Patsecova que el projecte d’Intu Mediterrani, serà l’Ajuntament de Paterna qui haja de decidir si pot instal·lar-se al seu terme o no. “Però Intu Mediterrani no té cap dret adquirit sobre la modificació de l’ordenació urbana”, ha remarcat el director general de Comerç.

Comparteix

Icona de pantalla completa