Diari La Veu del País Valencià
Què exigeix Podem per a votar a favor dels pressupostos de 2019

La proposta de pressupostos del Consell per a 2019 continua tancada amb clau a la Conselleria d’Hisenda que dirigeix Vicent Soler. Fins i tot la mateixa vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, va reconéixer als periodistes que encara no ha tingut oportunitat de veure el projecte de pressupostos. Aquest assumpte també comença a preocupar especialment Podem, que és el soci necessari perquè el govern puga tirar endavant els comptes de 2019. La formació que dirigeix Antonio Estañ ja ha avançat que no donarà suport al projecte de pressupostos si no es tenen en compte les seues “exigències”. La intranquil·litat de la formació morada també està motivada per la direcció que estan prenent les negociacions que han encetat amb les diferents conselleries perquè algunes, com ara Habitatge asseguren que “els estan tancant la porta”.

Aquest divendres Podem va presentar les mesures, així com una previsió de les quantitats econòmiques que els pressupostos del proper exercici, a parer seu, haurien de reflectir. Unes línies roges que el govern valencià no podrà passar per alt si vol comptar amb els vots de Podem per a tirar endavant els últims pressupostos del seu mandat. El full de ruta elaborat per Podem conté un total de deu punts però les àrees en què més fa èmfasi són el turisme, l’habitatge, l’agricultura, la lluita contra la corrupció, l’educació i la sanitat.

Engegar la llei de turisme

El passat mes de juny les Corts van aprovar la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat. El paper de la formació morada en aquesta nova normativa va ser “substantiu” i, per això, ara esperen que aquesta s’aplique. “Una llei sense dotació pressupostària pot quedar fàcilment en paper mullat. Reclamem, per tant, al Consell que incorpore partides concretes per al desplegament administratiu de la llei de turisme”, va explicar aquest divendres el diputat David Torres en roda de premsa. Així mateix, Torres va anunciar que seria idoni que els ajuntaments disposaren d’un fons de dos milions d’euros per a poder adaptar aquesta llei. “Amb més recursos, els ajuntaments podran dur a terme projectes de zonificació dels barris turísticament saturats”, va afegir.

Aprovació del Patsecova “abans que finalitze la legislatura”

La tramitació del Pla d’Acció Territorial del Comerç (Patsecova), per a Podem, “no pot continuar paralitzada” perquè és un dels altres compromisos que van firmar amb PSPV i Compromís en el pacte del Botànic. El més urgent per a la formació és aplicar l’article 59 d’aquest pla perquè limita la grandària de les grans superfícies comercials i l’article 33, que permetrà posar fi als macroprojectes “amb un impacte altament destructiu”, com ara d’Intu Mediterrani.

Més recursos per a lluitar contra la corrupció

Posar fi a les pràctiques corruptes és crucial per a Podem i, des del seu punt de vista, a hores d’ara no són suficients els recursos malgrat haver posat en marxa noves iniciatives, com ara l’Agència Valenciana Antifrau. Així, demanen dotar de personal les fiscalies anticorrupció per a agilitar la gestió administrativa dels expedients judicials. També incrementar el nombre d’interventors per a complir el conveni subscrit en 2017 per les conselleries de Justícia, Hisenda amb la Fiscalia General i el Poder Judicial per a la col·laboració en els procediments judicials que investiguen delictes econòmics relacionats amb la corrupció en l’àmbit del sector públic.

Augmentar la partida de les beques d’educació

Tot i que la formació morada va reconéixer aquest divendres la disconformitat amb les respostes que els estava donant Habitatge, la “bona sintonia” sí que l’han trobada en la Conselleria d’Educació. Així, des de Campanar han acceptat la seua proposta de destinar 48 milions a la partida d’educació, però el partit encapçalat per Pablo Iglesias també espera que s’augmenten les beques perquè “cada any és més difícil assumir els costos dels estudis universitaris”. També demanen que s’estudie la gratuïtat de les escoles infantils de 0 a 3 anys, un aspecte que la formació ja va traslladar en una proposta de resolució durant el Debat de Política General i que va ser tramitada.

A més, plantegen un pla de “dignificació de la funció docent” per a entre altres aspectes millorar les condicions laborals dels professors associats de les universitats públiques valencianes. Un altre aspecte que Podem considera que el departament encapçalat per Vicent Marzà hauria de sospesar és universalitzar l’oferta de cursos gratuïts de valencià.

Disminuir la desigualtat en la sanitat

Per a Podem, queden “qüestions fonamentals” pendents de resoldre en l’àrea de la sanitat i que estan recollides en l’Acord del Botànic que tenen un objectiu comú: disminuir la desigualtat entre els pacients. Així doncs, proposen ampliar les ajudes a aquells col·lectius amb ingressos inferiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI) perquè puguen fer front al copagament farmacèutic. Un altre aspecte sobre el qual també posen la lupa és en la salut bucodental, fora de la seguretat social. En aquest sentit, apunten a una ampliació d’aquesta cobertura, sota els criteris de la conselleria, perquè cap persona afectada es quede sense atenció sanitària.

Dignificar l’accés a l’habitatge

“El preu de l’habitatge està sent cada vegada més inaccessible i en aquest aspecte hi ha una falta de preocupació per part de la conselleria”. Aquesta és la percepció que tenen des de Podem respecte a la tasca que està desenvolupant el departament de Salvador per a posar fi a la bombolla del preu de lloguer. Per això, consideren que cal ampliar el parc públic d’habitatge a través del pressupost no executat de 2018. Així mateix, un altre aspecte que demanen és garantir l’accés un habitatge a les persones supervivents de la violència masclista.

Comparteix

Icona de pantalla completa