Diari La Veu del País Valencià
El TSJ de Navarra confirma la pena de nou anys de presó a ‘La Manada’ per abusos sexuals

El Tribunal Superior de Justícia de Navarra ha confirmat la pena de 9 anys de presó als membres de ‘La Manada’ per la comissió d’un delicte d’abusos sexuals. Així, la Sala Penal de l’alt tribunal navarrés confirma la sentència de l’Audiència Provincial de Navarra, que en abril de 2018 va condemnar per un delicte d’abús però no d’agressió sexual els cinc acusats de violar una jove en els Sanfermines de 2016.

Segons el tribunal, en la sentència de l’Audiència de Navarra no troba en els acusats cap “gest” que acredite una acció “intimidatòria” i que permeta qualificar els fets d’agressió, tal com demanaven els recursos. “Aquesta sentència es limita a dir en els fets provats que la víctima va adoptar una actitud de sotmetiment i passivitat”, recull la resolució de TSJN. La majoria de la sala entén que canviar la qualificació d’abús a agressió “pressuposa inferir una força o amenaça, ni que siga implícita, que no està explicada en el relat fàctic de la sentència recorreguda”. També rebutgen les crítiques tant de la defensa com de les acusacions sobre el jutge “mediàtic” i al·leguen indefensió.

Dos magistrats en contra

Dels cinc magistrats que han abordat els recursos, dos d’ells han emés un vot particular –Joaquín Galve i Miguel Ángel Abárzuza– en contra del criteri del tribunal i demanen que els cinc membres de ‘La Manada’ siguen condemnats a 14 anys, 3 mesos i 1 dia per agressió sexual perquè consideren que sí que va existir intimidació.

En el vot particular discrepen de la decisió majoritària de la sala i consideren que els acusats van protagonitzar “un acte d’intimidació i coacció” i que van “crear una parany” a la víctima, de qui diuen que tenia “pràcticament nul·la possibilitat de fugir o escapar”.

A un dels acusats, a més, el consideren responsable del delicte de robatori amb intimidació –per robar el mòbil a la víctima– i creuen que caldria imposar-li 2 anys més de presó i no els 900 euros de multa que va fixar l’Audiència de Navarra per un delicte lleu de furt.

Nova sentència pel delicte contra la intimitat

La sentència es pot recórrer encara davant del Tribunal Suprem, però la decisió del tribunal ordena l’Audiència de Navarra que, una vegada siga ferma, emeta una altra sentència exclusivament sobre el delicte contra la intimitat del qual van ser absolts.

Durant el judici, la Fiscalia ja va considerar dos dels acusats autors del delicte contra la intimitat per gravar la violació grupal. Segons el ministeri públic, la denunciant desconeixia que l’estaven gravant i, per això, de cap manera va poder donar el seu consentiment.

En llibertat des de juny

Els cinc membres de ‘La Manada’ estan en llibertat provisional des de juny. Va ser la mateixa secció segona de l’Audiència Nacional –la que els havia jutjat– la que els va deixar en llibertat quan estava a punt de véncer el termini màxim de dos anys estipulat per la llei per a mantindre un acusat en presó provisional.

Fonts del TSJN confirmen que encara és prompte per a saber si les acusacions sol·licitaran una vista per a demanar l’execució de la sentència i, per tant, que tots ells tornen a entrar a la presó.

Comparteix

Icona de pantalla completa