Puig descarta la via judicial que planteja Catalunya per al desbloqueig del finançament autonòmic

El president de la Generalitat apel·la al diàleg i reitera que la "qüestió de fons" és que es forme el govern estatal
21 agost 2019 14:18h
Puig ha subratllat que "tots els informes" situen el territori valencià com l'autonomia "pitjor finançada". / GVA

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, descarta la via judicial per a exigir els impagaments en el finançament autonòmic que plantejava aquest dijous el conseller d'Hisenda de Catalunya, Pere Aragonès. "No sé si la via judicial és la correcta", ha assenyalat, alhora que ha dit que sí que és cert que cada govern autonòmic ho pot entendre de la seua manera. En aquest sentit, per a ell ha dit que el que sí que és important és la formació d'un govern a Madrid.  

Puig s'ha pronunciat en aquests termes en la visita que ha mantingut aquest dimecres a les dependències de l'antiga Hospital de la Fe, junt amb la Ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo. El president no ha donat senyals de sumar-se a les intencions d'Aragonès, que aquest dimarts plantejava un recurs judicial pels incompliments que considerava "irregulars" en el pagament de les bestretes del finançament autonòmic, que xifrava en aproximadament 9.000 milions. El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, a més, ha demanat a la resta de comunitats autònomes que se sumen a aquesta iniciativa judicial.

El president valencià ha recordat que en el seu moment la Generalitat ja va plantejar algun tipus de litigi l'any 2015. Puig ha ressaltat que en aquell moment ja estaven "assistits per la raó", ja que ha subratllat que "tots els informes" situen al territori valencià com l'autonomia "pitjor finançada". "La qüestió de fons és que hi haja govern", ha destacat Puig. I, amb ell, uns pressuposts. 

Puig també ha assenyalat que "va haver-hi una voluntat per part de la ministra d'Hisenda" perquè les bestretes del finançament autonòmic es feren efectives. "Sembla que l'Advocacia de l'Estat no ho permet", ha afegit.

Possibles retallades

Respecte a les retallades de les quals l'acusen els altres partits pels problemes de Tresoreria de la Generalitat, Puig ha assegurat que no es preveu una "onada d'ajusts". Això sí, ha asseverat que una possible solució seria el trasllat de determinades partides d'aquest exercici per al següent. En qualsevol cas, ha asseverat que aquesta revisió de les despeses de la Generalitat "no afectaran el sistema de benestar o l'atenció a la dependència". 

"El problema fonamental és que no hi ha pressupost estatal", ha reiterat Puig. Ha dirigit les seues crítiques a l'aliança entre "la dreta i els independentistes" en frenar l'aprovació dels comptes de l'estat espanyol, i ha alertat d'aquesta situació "té les seues conseqüències". Per aquesta raó, Puig ha apel·lat a la lleialtat institucional per a la formació del govern estatal. 

next