Diari La Veu del País Valencià
La Sindicatura de Comptes posarà el focus en À Punt, la contractació del personal sanitari i les despeses electorals

VALÈNCIA. La Sindicatura de Comptes ha presentat aquest dimarts les auditories i informes que té previst realitzar aquest 2019, així com el pla estratègic i d’actuació fins a 2022. Segons ha explicat el síndic major, Vicent Cucarella, l’organisme no tria allò que fiscalitza “a l’atzar, com creu molta gent”, sinó que segueixen uns criteris de “risc” i escullen els ens o organitzacions sobre les quals la ciutadania és més sensible. És el cas, per exemple, de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Labora, i les subvencions electorals als partits, entre d’altres.

Segons han explicat els síndics, aquest 2019 es continuarà, a petició de les Corts, amb la seua fiscalització, així com amb la de les institucions estatutàries, que va començar l’any passat. Aquest informe se sumarà al del Compte General de l’Administració, que es presenta tots els anys al desembre. Cucarella ha explicat que des de fa un temps s’ha tret de l’informe general l’apartat de contractació, que fa una anàlisi diferenciada. Enguany, es continuarà amb aquesta mecànica i, a més, s’hi sumarà un apartat específic per al personal sanitari. “El sector educatiu i sanitari ha de tindre un seguiment especial” perquè són dos dels pilars de l’Estat de Benestar, ha apuntat el síndic major. L’objectiu és que el text estiga acabat en 2020.

A l’onada d’auditories que tots els anys es fan als diferents organismes, fundacions i consorcis que depenen de la Generalitat, la Sindicatura de Comptes afegirà un informe sobre el seguiment del pla de transformació digital de la Generalitat, com a novetat d’enguany.

Pel que fa als informes sobre la Societat de Projectes Temàtics i de la Ciutat de la Llum, es presentaran per separat al del Compte General, com ja es va fer en l’exercici anterior.

À Punt, eleccions i sanitat

Enguany, la Sindicatura tornarà a fiscalitzar la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació. Segons ha explicat Cucarella, “molta gent s’ha preguntat per què l’any passat ja es va fiscalitzar quan À Punt encara no estava en funcionament”. Segons ha dit, va ser una decisió que va resultar “sorprenent”, però ha assenyalat que l’elecció es va prendre perquè “es té en compte on hi ha més sensibilitat social i, després de tot el que va passar amb Canal 9, des de la Sindicatura es va voler assegurar que des de l’inici de la Corporació i la Societat Anònima hi havia un control”. En definitiva, es volia “garantir a l’opinió pública que això s’estava controlant des del principi”.

El síndic major ha explicat que entre els seus objectius està també fiscalitzar l’aeroport de Castelló, fer una auditoria que ja està en marxa a Labora, continuar amb l’informe sobre la fundació de l’Hospital La Fe, les Emergències, fer una auditoria operativa a les depuradores i una altra auditoria al programa pressupostari per als centres de persones majors. També hi haurà un informe especial sobre la dependència, que va en col·laboració amb el Tribunal de Comptes.

A més, com que enguany és un any electoral, el Síndic de Comptes té com a objectiu fiscalitzar les despeses electorals. En aquest sentit, Cucarella ha explicat que el que analitzarà la Sindicatura serà les subvencions que la Generalitat dona als partits d’àmbit autonòmic i no als partits en sí, ja que eixa competència la té el Tribunal de Comptes estatal. Pel que fa a les subvencions per a les eleccions municipals, el síndic major ha explicat que es donen des de l’Estat; per tant, ells tampoc no tenen competència per a auditar-ho.

Pla estratègic 2019-2022

A més dels objectius per a l’any 2019, el Consell de la Sindicatura de Comptes ha presentat també el Pla Estratègic que la institució estableix per als pròxims quatre anys, en el qual es recullen els reptes del sector públic valencià i les accions per a ajudar a millorar-lo.

Entre les seues prioritats destaca la redacció d’informes sobre transparència, contractació, el sector sanitari i educatiu, l’àrea social, les entitats locals, la ciberseguretat i la sostenibilitat ambiental.

El síndic major ha insistit que un dels seus principals objectius és presentar els informes amb molta més brevetat. Així, s’han marcat com a meta presentar els informes d’auditories de la Generalitat 6 mesos després de la presentació dels comptes, tindre enllestides les auditories a les corporacions locals 5 mesos després de la petició d’informació i acabar les auditories especials i operatives en un període de 12 mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa