Diari La Veu del País Valencià
À Punt estrena ‘La Forastera’, una sèrie sobre l’adaptació d’una nouvinguda catalana a un poble valencià

VALÈNCIA. La televisió d’À Punt estrena aquest diumenge, a les 21.15 hores, una nova sèrie de ficció amb el món rural com a teló de fons. Després de La Vall, la televisió pública emetrà cada cap de setmana un capítol de la La Forastera, un projecte dirigit per Òscar Bernàcer i coproduït per Nakamura Films i Albena Produccions.

La Forastera aborda “sense complexes” com s’adapta una nova veïna a un poble fictici valencià, apunta Bernàcer. Lola, el personatge que interpreta María Maroto, arriba a la Serrabella, una xicoteta localitat –les ubicacions de la sèrie es troben a Gàtova i Segart– que acull la nouvinguda que, tot i ser valenciana de naixença, és catalana d’origen.

Lola treballava a Barcelona però la destinen a València. Quan arriba a la ciutat s’adona que ja res és igual en el seu entorn familiar. Feia un any que havia perdut el pare i la mare ja no viu on sempre ho havia fet. Només té una adreça i quan posa els peus a la Serrabella, “un poble que podria ser qualsevol”, matisa el director d’aquesta nova sèrie d’À Punt, veu que la mare ha canviat completament de vida. La identitat, la troballa d’una beguda i la nova vida de la mare de la protagonista seran els detonants d’aquesta coproducció valenciana on els veïns jutjaran cada detall de la nouvinguda catalana.

“La sèrie és una comèdia rural i molt naturalista”, sosté Òscar Bernàcer. El gènere permet al director i a l’equip de guionistes format pel mateix Bernàcer junt amb María Mínguez, Patrícia Pardo i Rafa Ferrero, “passar amb certa facilitat de la comèdia al drama o parlar amb un registre més dramàtic però amb un rerefons còmic”, explica el responsable del rodatge. La ironia inunda la sèrie que s’alça sobre una “trama seriosa” que conta tot el que passa al poble arran de l’arribada de la forastera. Alhora, s’afegeix el component de la trama romàntica “que plantegem des del principi de la sèrie”, afegeix el director, a través del personatge coprotagonista que interpreta Jordi Ballester.

El procés d’adaptació de Lola al poble marca el transcurs de les trames que s’hi donen en la sèrie. El cas és que la nova veïna no és una conciutadana més, és catalana i això alimenta el xafardeig. “Retratem com els valencians veiem els catalans”, raona el director. Així, hi ha veïnat “anticatalanista” i “catalanista”. “La societat valenciana està representada en la vida del poble a xicoteta escala”, indica el director sobre una temàtica, la identitària “que abans ens costava parlar-ne en la ficció o en la televisió per una qüestió política”. “No crec que passa res perquè parlem de com veiem o com ens comportem amb els nostres veïns”, assenyala Bernàcer, això sí, “sempre amb ironia”.

L’elenc, a banda de Maroto i Ballester, el conformen Victoria Salvador, Enric Benavent, Àngels Fígols, María Juan, Silvia Valero, Raquel Piera, Juansa Lloret, Álvaro Báguena, Talia Bohoyo, Manuel Climent, Sergi Giménez, Teresa Soria, Neus Agulló, César Tormo, Juli Disla, Pep Sellés, Amparo Báguena, Juli Cantó, María Zamora i Jordi Aguilar.

La segona sèrie d’un trio preseleccionat el 2016

La Forastera serà la segona sèrie del trio de projectes audiovisuals que es va seleccionar molt abans de l’inici de la televisió d’À Punt. En agost del 2016, l’Alt Consell Consultiu de Radiodifusió, Televisió i Altres Mitjans de comunicació va triar La Tramuntat, La Forastera i Desenterrats, cada projecte supera els 250.000 euros, per la qual cosa tots tres havien de ser autoritzats pel Consell Rector que va donar el vistiplau el 22 de juny del 2017.

D’aquestes tres, La Tramuntana va ser la primera a emetre’s per À Punt, encara que finalment la producció va ser rebatejada com La Vall, que, al remat, va ser la primera producció de ficció de la televisió pública valenciana. Ara, aquest diumenge 24 de març, La Forastera ocuparà el prime time que va deixar el thriller sobre el despoblament rural.

En procés es troba Desenterrats, de la productora alcoiana Visual Producciones, que el 2016 va obtindre diversos premis internacionals per la web sèrie de cinc capítols d’un minut, Desenterrados. Per altra banda, altres dels projectes triats al marge d’aquest trio de sèries va ser Parany, una minisèrie per a televisió de quatre capítols de 50 minuts produïda per Rodolf Sirera i dirigida per Juan Luis Iborra. El projecte, que va començar a gravar-se el 2018 i va continuar en aquest mes de febrer i març a València, aborda la capitalitat de la ciutat del Túria durant la II República.

Comparteix

Icona de pantalla completa