L'Advocacia insisteix en la necessitat d'una nova pericial sobre els contractes del circuit de la Fórmula 1 

La Generalitat recorre contra la decisió del jutjat de rebutjar la petició de realitzar diligències complementàries per a valorar les adjudicacions a les constructores del traçat
4 juny 2019 18:06h
En una primera interlocutòria, la jutgessa sostenia que Camps "va capitanejar" la resta de processats per a obtindre un "rèdit polític i personal". / DLV

VALÈNCIA. L'Advocacia de la Generalitat ha presentat un recurs contra la decisió del jutjat d'instrucció número 17 de València de rebutjar la seua petició de practicar diligències complementàries o suplementàries en la causa que investiga presumptes irregularitats en la construcció del circuit urbà de la Fórmula 1. Un cas en què està processat l'expresident de la Generalitat Francisco Camps i altres exalts càrrecs i empresaris.

D'altra banda, l'Advocacia també ha decidit acusar l'expresident de la Generalitat Francisco Camps com a possible autor dels delictes de malversació i prevaricació en el cas que investiga les adjudicacions per a la construcció del circuit urbà de la Fórmula 1 a València.

En un primer moment, l'Advocacia demanava com a diligències que la magistrada acordara que els mitjans tècnics que corresponguen determinaren si va haver-hi desviació en els costs de l'obra del circuit, els quals no va poder analitzar l'interventor de la Generalitat en el seu informe perquè "no tenia la competència tècnica", segons fonts jurídiques consultades per Europa Press.

La jutgessa ha respost amb una negativa a aquesta sol·licitud de l'Advocacia perquè, segons ha argumentat, ja està tancada la instrucció i, per tant, considera que no és possible demanar noves diligències. Ara, haurà de decidir si presenta el seu escrit d'acusació i demana l'obertura de judici oral.

Aquesta acusació explica en el seu escrit que va conéixer l'informe de l'interventor quan ja estava tancada la causa –que subratllava que no es va declarar complexa– i per aquest motiu sol·licitava ara aquestes diligències suplementàries i/o complementàries, "atés que és l'interventor qui diu que no té la competència tècnica per a acreditar de forma material si va haver-hi desviació en els costs del circuit".

La magistrada, en les seues interlocutòries del 2 de maig i 23 de maig, donava la possibilitat de sol·licitar diligències suplementàries i/o complementàries perquè es realitzara un informe tècnic sobre el qual l'interventor de la Generalitat, que va actuar en qualitat de perit judicial, va advertir en el seu informe que "no tenia la competència tècnica" per a pronunciar-se sobre aquests costs, segons fonts consultades.

En concret, l'interventor va dir que no es disposava del "criteri tècnic suficient" per a poder pronunciar-se sobre els pressuposts base de licitació i els preus dels contractes; les valoracions tècniques realitzades en els informes d'avaluació de les ofertes tècniques dels licitadors i les puntuacions assignades com a conseqüència d'aquestes, i sobre les circumstàncies tècniques de la necessitat de tramitar les modificacions dels contractes.

Processament de Camps

En una primera interlocutòria datada el passat 2 de maig, la magistrada va acordar el processament de Camps –així com del qui va ser el seu vicepresident, Vicente Rambla, i de l'exconseller d'Infraestructures Mario Flores–, en la causa per la construcció del circuit urbà de la Fórmula 1 a València, una actuació que va suposar un cost de vora 89 milions d'euros entre el 2007 i el 2008. A aquests processaments també cal afegir els de diversos empresaris i càrrecs de l'Ens Gestor de la Xarxa de Transport i Ports de la Generalitat.

La jutgessa sostenia que Camps "va capitanejar" la resta de processats per a obtindre un "rèdit polític i personal" com a "màxim artífex" d'un esdeveniment d'interés mundial.

Per la seua banda, la Fiscalia ha demanat dues vegades el sobreseïment de les actuacions en considerar que no existeixen elements de prova suficients per a qualificar que els fets presenten indicis dels delictes de prevaricació –que seria administrativa i estaria prescrita– ni de malversació.

Així mateix, l'Advocacia de la Generalitat ha formulat dues peticions en aquest cas: en primer lloc, el processament de Belén Reyero, assessora de Camps, en considerar que no era una "convidada de pedra" –un extrem que ja va desestimar la jutgessa–, i ara sol·licita diligències complementàries perquè, a través de mitjans tècnics, es concrete si va haver-hi desviació en els costs de la construcció del circuit.

next