Diari La Veu del País Valencià
Un agent de la Guàrdia Civil assegura que Grau va utilitzar els rellotges de luxe com a mètode de pagament

VALÈNCIA. Un agent de la Unitat de Delictes Econòmics de la Guàrdia Civil ha assegurat aquest dijous que Alfonso Grau, exvicealcalde de València amb el PPCV, va utilitzar rellotges adquirits en una cèntrica joieria de la ciutat per Urbano Catalán, empresari que es va fer amb diversos concursos de l’Ajuntament, com a “mètode de pagament” per a comprar rellotges de major quantia. A més, el director de serveis corporatius de la joieria Rabat ha assegurat que Grau va retornar dos rellotges que prèviament havien sigut adquirits per l’empresari.

Així ho han manifestat aquest dilluns en la primera sessió de la causa en què es jutja Grau per suposadament acceptar dos rellotges de luxe de l’empresari Catalán –responsable de Transvía i Viajes Privilege–, canviar-los per uns altres de més cars i pagar la diferència. El procés ha començat amb la declaració dels testimonis, al contrari del que és habitual, i està previst que es prolongue durant un total de huit sessions repartides entre aquesta setmana i la que ve.

A la seua arribada a la Ciutat de la Justícia de València, l’exvicealcalde ha explicat als mitjans que l’esperaven que no anava a fer cap mena de declaracions i ha entrat als jutjats mentre un home proferia insults i desqualificacions cap a ell.

L’agent de la Guàrdia Civil que es va encarregar del registre domiciliari de l’habitatge de l’exdirigent popular ha assenyalat que els agents van trobar “una quantitat important de rellotges”, la qual cosa segons el parer del testimoni mostrava “l’afició i el gust de Grau” per ells. No obstant això, ha apuntat que en el registre de l’habitatge no van trobar els models que presumptament va adquirir Grau a través de la devolució de les peces comprades per l’empresari.

Durant el judici, també ha declarat un altre agent de la Guàrdia Civil, qui ha indicat que aquestes operacions de devolució dels rellotges per part de Catalán i compra d’uns altres de més valor per part de Grau van tindre lloc el 2010 i el 2011. Així a través del codi de compra van comprovar “qui els havia comprat i qui els havia retornat”. “Catalán anava i realitzava personalment la compra però els rellotges es facturaven a empreses”, ha apuntat l’agent.

Responsables de la joieria

També han declarat en aquesta primera sessió diversos treballadors de la joieria. Per la seua banda, el director de Serveis Corporatius de la joieria ha analitzat davant la sala la documentació de la joieria remesa a l’Agència Tributària i a la Guàrdia Civil i ha assenyalat que no és possible que els rellotges retornats per Grau foren diferents dels comprats per l’empresari Urbano Catalán, ja que cada peça tenia un número de sèrie.

D’altra banda, ha exposat que de vegades es feien descomptes al propietari de Transvía a causa de l’elevada quantitat d’articles que adquiria i, en aquest cas, quan Grau va retornar els rellotges se li van reintegrar els diners corresponents al preu original, per la qual cosa la botiga va perdre diners en aquestes operacions.

Tant el rellotger com el director de la joieria han dit que desconeixen les anotacions comptables, ja que les anotacions corresponen a l’any 2011 i es van incorporar amb posterioritat al negoci.

Grau –també investigat en el conegut com a cas Imelsa– i Catalán estan acusats de presumptes delictes de blanqueig de capitals i de suborn. La Fiscalia Anticorrupció sol·licita per al que fora número dos de l’exalcaldessa Rita Barberá una pena de sis anys de presó i el pagament d’una multa de 75.000 euros, mentre que per a l’empresari reclama un any de presó per suborn.

Comparteix

Icona de pantalla completa