Brussel·les ofereix a Theresa May una extensió del Brèxit fins al 22 de maig

L'ajornament de l'eixida del Regne Unit està condicionat a l'aprovació de l'Acord de Retirada per Westminster
21 març 2019 18:43h
Pla general dels líders europeus en la reunió a Brussel·les aquest dijous. / UNIÓ EUROPEA

VALÈNCIA. Els líders europeus s'han reunit aquest dijous a la vesprada a Brussel·les amb la primera ministra britànica, Theresa May, per a negociar un ajornament del Brèxit. La líder tory va demanar dimecres una pròrroga de l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea, però el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va reclamar que el parlament britànic aprovara l'Acord de Retirada pactat per May si volen que els 27 accepten l'ajornament.

Els 27 estats membre han acordat oferir a May una pròrroga del Brèxit fins al 22 de maig condicionada al fet que el Parlament britànic aprove l'Acord de Retirada, segons un esborrany amb les conclusions a què ha tingut accés Reuters i que recull també RTVE.

Així, la Unió Europea es compromet a acceptar abans del 29 de març una pròrroga fins al 22 de maig si la Cambra dels Comuns aprova l'Acord de Retirada la setmana vinent. Davant la negativa del Regne Unit a participar en les eleccions del 26 de maig, la Unió Europea tanca la porta a una pròrroga més llarga. 

En la seua arribada a la cimera europea aquest migdia, May ha reiterat que "continuarà treballant" perquè la Cambra dels Comuns accepte el seu pacte. "És hora de prendre una decisió final", ha avisat.

El cap negociador dels 27 pel Brèxit, Michel Barnier, ha indicat que han fet "el millor" des de Brussel·les i que la "solució" està ara a Londres. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s'ha limitat a dir que en cas que l'Acord de Retirada no siga aprovat per la Cambra dels Comuns la setmana vinent els 28 hauran de tornar a reunir-se a la capital belga.

Els 27 han hagut de discutir, després d'escoltar l'explicació de May, si concedien o no la pròrroga que el Regne Unit demana i decidir-ho per unanimitat. 

next