La comissió d'investigació de l'EMT es reprendrà el 27 de novembre amb tres treballadors de CaixaBank

En el cas que els empleats de l'entitat bancària no acudiren, s'avançaria la declaració d'altres càrrecs de l'empresa municipal
13 novembre 2019 13:04h
Després de la sessió del 27 de novembre, la pròxima reunió de la comissió d'investigació està fixada per al 4 de desembre. / DLV CEDIDA

VALÈNCIA (EP). La comissió de treball que investiga el frau de 4 milions d'euros en l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València es reprendrà el pròxim 27 de novembre amb la compareixença prevista de tres empleats de CaixaBank. Si no acudiren aquests treballadors de banca després de ser citats, els substituirien quatre treballadors de l'EMT. Per tant, podrien comparéixer la directora del departament de finances de l'EMT; la secretària del comité de compres i responsable jurídica adjunta a la direcció gerència; el director de recursos humans, i la directora d'administració. 

Posteriorment, per al 4 de desembre, s'ha fixat la declaració del director de Desenvolupament de l'EMT, dues administratives de l'àrea de gestió i el secretari. El calendari continua l'11 de desembre amb el director adjunt de l'empresa pública, el president del Comité d'Empresa, el viceinterventor de l'Ajuntament i l'auditor cap del consistori. 

En la sessió de la comissió d'investigació celebrada aquest dimarts, estava prevista inicialment la compareixença de la cap de gestió i de treballadors de CaixaBank. No obstant això, el banc va comunicar que no anirien els seus empleats i, aleshores, es va decidir incloure altres compareixents prevists per a un altre dia. 

En concret, per a cobrir el buit dels treballadors de CaixaBank, es van incloure la directora del departament de finances de l'EMT i la secretària del comité de compres i responsable jurídica adjunta a la direcció gerència. Però, finalment, aquest dimarts només va comparéixer María Rayón –cap de gestió– després que l'oposició es queixara de la modificació del calendari sense previ avís.

Des del PP van subratllar que no s'havia donat temps de preparar les noves compareixences i van demanar deixar-les per a més endavant com al principi s'havia programat.

Sobre aquest tema, en el recés fet després de la compareixença de la responsable de gestió, la regidora i consellera del PP en l'EMT Marta Torrado va criticar que s'havia fet "sense avisar".  "Ens hem negat perquè no se'ns pot avisar en el mateix moment. Hem demanat que després del recés decidim les pròximes compareixences previstes i fer una reformulació" del calendari.

En aquesta línia, l'edil popular va ressaltar que la decisió d'avançar compareixences es va fer "sense consultar amb cap conseller de l'oposició, ni amb Vox, ni amb Ciutadans, ni amb el PP".

Per part seua, la regidora i consellera socialista i presidenta de la comissió d'investigació, Elisa Valía, va assenyalar que s'havien avançat compareixences per a "aprofitar el temps" i cobrir així el buit que deixaven en el calendari els treballadors de CaixaBank que no hi van acudir. "S'ha cridat dues persones –més– de l'EMT per a avançar", va dir, al mateix temps que va explicar que  dilluns a la vesprada va rebre un correu que no va veure fins dimarts al matí en el qual se li indicava que no acudirien els representants del banc a la comissió.

Sobre aquest assumpte s'ha pronunciat aquest dimecres la portaveu del Grup Popular a l'Ajuntament, María José Catalá, que ha considerat que Compromís i el PSPV "pretenen tancar com més prompte millor la comissió sobre el robatori en l'EMT tapant en fals tota una sèrie d'irregularitats escandaloses i llevar-se així d'enmig aquest problema".

Amb aquestes paraules, Catalá ha qüestionat que aquest dimarts s'aprovara un calendari "ràpid" per a la comissió i que es pretenguera avançar compareixences que no estaven previstes i que, per tant, no havia sigut possible preparar-les. Sobre aquest tema, ha manifestat que "tot això és un signe inequívoc que el Partit Socialista té ja les conclusions redactades i vol que la temporal passada com més prompte millor".

La portaveu dels populars ha agregat que "el govern municipal vol tancar amb rapidesa aquest escàndol perquè no vol que l'opinió pública continue veient la manera tan negligent com estaven gestionant una empresa pública amb més de 115 milions d'euros de pressupost".

next