Compromís vol que el PSPV eleve el to i pressione Sánchez per a evitar retallades

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, es reuneix aquest dimarts amb els vicepresidents Oltra i Dalmau per a debatre sobre els ajusts provocats per la falta de govern a Espanya
3 setembre 2019 06:00h
Soler es reunirà aquest dimarts amb els vicepresidents Oltra i Dalmau per a concretar quines línies pressupostàries podrien veure's compromeses per la falta de finançament. / JORGE GIL / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La falta de govern a Espanya està tenint un cost financer alt per a la Generalitat. La investidura fallida de Pedro Sánchez ha propiciat el bloqueig de les bestretes de la liquidació del sistema de finançament, que sumen uns 450 milions d'euros amb els quals el Consell comptava en els Pressuposts del 2019. La no arribada d'aquests diners ha generat una tensió de tresoreria que augura dificultats perquè la Generalitat pague en temps i forma en els pròxims mesos. La tresoreria, però, no és l'única cosa que està patint la tensió de la falta de finançament.

La decisió del govern espanyol de no transferir les bestretes del model de finançament obligarà la Generalitat a retallar en algunes de les partides previstes en els comptes del 2019 i la manera d'afrontar aquestes retallades imposades per la falta d'entesa a Madrid ha generat també tensions al si del Consell.

Compromís considera que el PSPV està sent poc reivindicatiu i l'acusa de no alçar la veu davant la situació que està patint la Generalitat per la inacció del govern de Pedro Sánchez. Així, la coalició valencianista considera que l'executiu espanyol està jugant amb els temps i en clau electoralista, ja que si la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, té la fórmula per a transferir les bestretes del finançament abans del 15 de desembre "no s'entén per què no s'abonen ara".

La coalició que lidera Mónica Oltra voldria que aquesta pregunta fora el PSPV, a través del president Ximo Puig o del conseller d'Hisenda, Vicent Soler, qui la traslladara als seus companys de partit en la Moncloa i acabar amb les declaracions de perfils baix que, d'alguna manera, des de Compromís consideren que excusen l'actuació del PSOE.

La realitat és que no hi ha unitat d'acció en la Generalitat sobre com afrontar aquesta crisi financera. Si bé fa uns dies el conseller Soler acusava el PP "d'alimentar un debat artificial" demanant a Sánchez la convocatòria d'un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), aquest dilluns la vicepresidenta Oltra sí que va considerar necessària la reunió dels responsables autonòmics d'Economia i Hisenda.

Soler argumenta que un govern en funcions "no pot convocar el CPFF per a aprovar els lliuraments a compte i les liquidacions corresponents per a l'elaboració dels pressuposts de la Generalitat del 2020", mentre que Oltra considera que el govern estaria incomplint l'acord que hi ha de convocar el Consell de Política Fiscal cada sis mesos.

Reunió per a parlar dels ajusts

Amb aquest rerefons, aquest dimarts es produiran dues reunions importants, totes amb el conseller Soler com a protagonista. Primer es reunirà amb Oltra per a tractar sobre els possibles ajusts pressupostaris que ha de fer la Generalitat com a conseqüència de la falta de govern a Espanya i, després, també mantindrà una trobada amb Dalmau.

Tot i que des d'Hisenda no van donar detalls del contingut de les reunions, fonts de l'equip d'Oltra assenyalen que la intenció de la vicepresidenta és traslladar la posició dels consellers de Compromís, consensuada aquest dilluns en una reunió. Oltra traslladarà a Soler la necessitat de pressionar el govern espanyol perquè busque la manera d'alliberar les bestretes a compte del model de finançament perquè amb eixos diners "possiblement no caldria fer cap ajust", expliquen les mateixes fonts.

Per part de l'equip de Dalmau, que va tancar la reunió a última hora d'aquest dilluns, expliquen que el vicepresident segon serà ferm en la defensa de les partides socials que corresponen al seu departament. En aquest sentit, des del seu equip traslladen que una "línia roja" és mantindre intacte el pressupost consignat per a l'ampliació del parc públic d'habitatge.

next