El Congrés es constitueix aquest dimarts amb l'elecció de Batet i la incògnita de Vox

El PSOE i Podem s'asseguren la majoria progressista en l'òrgan de govern de la cambra
3 desembre 2019 06:00h
Meritxell Batet serà elegida de nou com a presidenta del Congrés amb els vots del PSOE i de Podem, que ostentaran cinc dels nou llocs de la Mesa. Imatge d'arxiu. / ACN

MADRID (ACN). El Congrés dels Diputats inicia aquest dimarts la XIV legislatura en una sessió constitutiva on –previsiblement– Meritxell Batet serà elegida de nou com a presidenta del Congrés amb els vots del PSOE i de Podem, que ostentaran cinc dels nou llocs de la Mesa. 

La jornada començarà a les 10 del matí amb la incògnita de com es repartiran els seients conservadors de l'òrgan de govern de la cambra. Tot apunta que Vox aconseguirà representació, ja que el líder dels populars, Pablo Casado, ha avançat que si la ultradreta depén dels seus vots, els donarà suport. Tanmateix, Casado ha inclòs Ciutadans en l'equació i, d'aquesta manera, Vox tindria només un seient, o fins i tot es podria quedar fora si no entra al joc de deixar també vots a Ciutadans. 

Aquest dilluns Vox va comunicar a Ciutadans que no li cediria vots perquè tinguera un lloc a la Mesa, fet que de retruc pot deixar la ultradreta sense representació. 

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat que la seua formació no participarà de cap acord perquè Batet esdevinga presidenta del Congrés, com ha fet històricament, com tampoc ho farà JxCAT, que recorda que la presidenta del Congrés va suspendre els presos polítics argumentant que estaven acusats de rebel·lió quan finalment van ser condemnats per sedició.

Si ixen els comptes fets pels socialistes, la Mesa tindrà majoria progressista de cinc contra quatre de conservadors. Seran tres llocs per al PSOE (Meritxell Batet com a presidenta, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis com a vicepresident, i Sofia Hernanz com a secretària), dos per a Podem (Gloria Elizo i Gerardo Pisarello), i quatre per a la dreta. 

Aquest és un dels flancs oberts de les votacions d'aquest dimarts. A més de la presidència, la cambra farà dues votacions més. Una per a les quatre vicepresidències i una altra per a les quatre secretaries. És ací on entren en joc les variables entre PP, Vox i Ciutadans. El líder del PP, Pablo Casado, ha assegurat aquest dilluns que la seua formació prestarà vots a les altres dues formacions de la dreta perquè ostenten cadascuna una cadira. Això deixaria dos llocs per al PP, un lloc per a Vox i un altre lloc per a Ciutadans.

La qüestió, però, és si Vox accepta aquest repartiment. Els càlculs per a fer possible les eleccions dels candidats són complicats, i si Vox es vota a si mateixa i no presta alhora vots a Ciutadans podria quedar fora de l'entesa i, de retruc, de la Mesa del Congrés.

El Congrés obrirà aquesta legislatura a les 10 del matí. Es constituirà una mesa d'edat formada pel diputat més gran com a president i els dos més joves com a secretaris. Després començarà la votació de la presidència del Congrés.

La presidència del Congrés és escollida per majoria absoluta en primera votació; en cas de no assolir 176 vots, es realitzarà una segona votació entre els dos candidats més votats. Eixirà elegit qui obtinga més suports. Després es triaran les quatre vicepresidències en una altra votació i quatre secretaries en una tercera, que es realitza en urna amb papereta.

Jurament o promesa del càrrec

Els diputats prendran possessió de l'escó quan s'haja constituït la Mesa. Ho faran un a un i per ordre alfabètic. Un dels elements que pot generar polèmica serà la fórmula que trien els diputats per jurar o prometre el càrrec. L'anterior legislatura, diputats independentistes i de Podem van utilitzar fórmules alternatives. Tanmateix, estan obligats a acatar la Constitució per a poder adquirir la condició de diputats.

El PP va demanar per carta la setmana passada a Batet que evite que s'utilitzen fórmules "no vàlides" a parer dels populars. La presidenta del Congrés ho va descartar i permetrà fórmules alternatives com en l'anterior legislatura.

next