El renovat col·legi 103 de València obri el curs en un dia en què alumnes i polítics han compartit protagonisme

Consellers i regidors han visitat les instal·lacions del nou col·legi 103 de València, un centre que ha deixat d'estar en barracons després de 10 anys en aules prefabricades
9 setembre 2019 17:22h
Una nodrida representació política ha compartit una estona amb els alumnes del CEIP 103 de València, que aquest dilluns començaven el curs en aules noves. / JORGE GIL / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El renovat col·legi d'Educació Infantil i Primària 103 de València, que enguany estrena noves instal·lacions després d'una dècada de classe en barracons, ha sigut l'escenari triat per a la benvinguda oficial del curs 2019-20 com a símbol de la "renovació global" que la Generalitat preveu completar aquesta legislatura, amb obres de renovació o construcció en el 50% dels centres.

Amb confeti, una batukada i un photocall amb el lema 'Una escola de cinema', la comunitat educativa del CEIP 103 ha estrenat aquest dilluns el nou col·legi després de deu anys de reivindicació. A més de les aules de 2 anys, Educació Infantil i Primària, compta amb un hort escolar, menjador i gimnàs.

Abans de l'arribada de la comitiva política, una de les alumnes de 5é curs de Primària, Pau, ha comentat als mitjans que ha arribat amb ganes i que ara el col·legi "és molt millor, molt més gran" i que caben tots "perfectament". "Abans era de barracons, quan plovia entrava la pluja i això ens 'fotia' un poc perquè els llibres es banyaven; ara supose que ja no entrarà aigua", ha afirmat.

Poc després ha començat la visita d'aquestes noves instal·lacions per part dels representants polítics, encapçalats pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i els vicepresidents Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau, que anaven acompanyats pel conseller d'Educació, Vicent Marzà, i el secretari autonòmic del ram, Miguel Soler. Per part de l'Ajuntament de València també han participat en la visita l'alcalde de València, Joan Ribó; la vicealcaldessa, Sandra Gómez, i les regidores Maite Ibáñez i Luisa Notario.

Han visitat una aula d'Infantil 5 anys, una classe de música, el gimnàs i també els alumnes de 6é de Primària, alguns dels quals han llançat algunes preguntes, entre elles què ha passat amb l'antic col·legi. "Es desmuntarà i esperem que no l'hàgem d'usar mai més", ha respost el conseller, a la qual cosa Mónica Oltra ha preguntat si és que el troben a faltar, "una cosa normal" després de tants anys en barracons.

La seua directora, Isabel Sáez, ha celebrat visiblement emocionada aquest inici de curs "diferent" amb el qual deixen enrere una dècada d'aules prefabricades: "Per fi podem celebrar que els xiquets tenen el col·legi que es mereixen".

Reconeixement de la lluita del CEIP 103

El conseller Marzà també ha admés estar emocionat per poder arrancar el curs en aquest nou col·legi i ha tingut paraules d'agraïment a la comunitat educativa, que ho ha reivindicat tot aquest temps: "És especialment reconfortant veure com s'ha lluitat i no s'ha defallit mai, com han aconseguit fer pinya pares i professors per a arribar fins ací".

El responsable d'Educació ha recordat que aquest col·legi, fins i tot estant en barracons, ha tingut sempre peticions de matrícula, una aposta pel centre que atribueix al capital humà i a l'esforç de les famílies i docents, que "es deixen la pell" pel projecte educatiu.

Marzà ha assegurat que aquest curs comença "amb molta il·lusió", amb 1.500 docents més que l'any 2015 i amb 2.019 alumnes menys en barracons, ja que s'han construït set centres educatius i hi ha altres set en procés. A més, hi ha cinc alumnes menys de mitjana per aula: "Més professorat i menys alumnat per a una millor educació i atenció".

Després de repassar els 15.000 alumnes que estan a les aules de 2 anys, les beques de menjador i Xarxa Llibres, Marzà ha indicat que ara es tracta de centrar esforços en "el que passa a l'aula, que els xiquets aprenguen i siguen feliços", que és l'objectiu últim, per la qual cosa "tots els esforços mai seran massa". Així mateix, ha agraït a les famílies la seua confiança en l'educació pública.

Avançar amb "optimisme i educació"

El president Puig ha manifestat també la seua emoció d'arrancar el curs en un centre com aquest, que mostra que "amb optimisme i voluntat és possible avançar", i ha valorat "el capital humà" que ha fet d'aquesta reivindicació una "causa comuna".

El cap del Consell ha subratllat també que l'educació és una prioritat perquè "fa avançar la societat, és el nervi que mobilitza qualsevol país". "Ànim amb aquest curs; els xiquets acabaran sabent més, entenent més el seu món", ha insistit.

Així mateix, ha destacat que aquesta legislatura la meitat de les infraestructures escolars hauran sigut objecte d'una remodelació o tindran un nou edifici, en el que és "una renovació global" d'aquestes. "Mai s'ha havia fet una actuació d'aquestes característiques", ha subratllat, la fi de les quals és servir a una educació pública de qualitat "que ja es dona".

Canvi de model d'infraestructures 

Sobre aquest tema, i davant la pregunta de quin serà el termini per a executar aquestes obres, Marzà ha indicat que la meitat de centres van sol·licitar algun tipus d'actuació i que el termini és de 4 anys per a anar desenvolupant-les. Ha recordat que en el Pla Edificant hi ha adjudicats, a dia 1 de setembre, més de 700 milions d'euros per a aquest fi.

"Els barracons existeixen", ha destacat –queden 12.000 xiquets que estudien en ells, mentre que l'any 2015 hi havia 19.000–, però ha explicat que s'ha produït un canvi en el model perquè s'utilitzen de manera "utilitària" quan comença una obra: "El que no és normal és que foren estructurals, que els xiquets estigueren 10 anys en els barracons".

Per la seua part, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat el simbolisme del 103, que va patir el "maltractament i abandó" de l'anterior govern autonòmic, i ha reiterat el compromís amb la "dignificació" de l'educació pública. Ha subratllat la col·laboració entre les administracions per a millorar les infraestructures educatives i ha instat els presents a donar a partir d'ara "vida" a aquest nou centre, "més amable i, sobretot, més digne".

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next