El Consell decideix fer pressuposts per al 2020

El president Puig anuncia a les Corts que abans del 31 d'octubre presentaran un projecte de comptes per al pròxim exercici que "garantirà els drets dels valencians"
24 octubre 2019 10:53h
Puig ha manifestat que els nous pressuposts "ampliaran els drets dels valencians; consolidaran un creixement innovador i inclusiu, i contribuiran a crear ocupació de qualitat". Imatge d'arxiu. / EFE. MANUEL BRUQUE

VALÈNCIA. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha aprofitat la seua compareixença en la sessió de control a les Corts aquest dijous per a anunciar que el Consell elaborarà i aprovarà abans del 31 d'octubre l'avantprojecte de llei de Pressupost de la Generalitat per al 2020 perquè puga tramitar-se al parlament.

Així, el cap del Consell desvela una de les grans incògnites que han planat en els primers mesos de gestió del Botànic II i que ha creat una divisió entre qui pensava que el més idoni era prorrogar els comptes atesa la falta de govern a Madrid i els que consideren que per a l'estabilitat del Consell és preferible aprovar els comptes propis tot i no saber exactament els ingressos amb què comptarà la Generalitat.

Fonts de Presidència han explicat que es busca fer uns comptes "equilibrats" que, a més, tinguen en compte l'escenari de desacceleració econòmica que s'espera per al pròxim en curs. En aquest sentit, tot apunta que es tractarà d'uns pressuposts amb contenció respecte dels que es van elaborar per al 2019. És a dir, el govern descarta reduir l'augment de despesa que ja es va encetar, però serà caut a l'hora d'augmentar-lo encara més. 

Amb uns nous comptes, en lloc d'una pròrroga dels actuals, el Consell pretén "consolidar els avanços dels últims quatre anys", des de l'inici del primer Botànic. Així ho ha anunciat el president Puig en resposta a la pregunta de Compromís ["Quin és el full de ruta del Consell per a continuar ampliant els drets dels valencians i valencianes en el marc d'una societat plural, diversa i democràtica?"].

El president ha explicat que la motivació d'aprovar aquests comptes tot i la falta de govern a l'Estat respon a la necessitat de "garantir l'estabilitat en un temps d'incerteses; d'enfortir l'autogovern en temps de recentralització, i d'avançar en els drets dels valencians que alguns posen en dubte".

En la resposta a Compromís, Puig ha manifestat que els nous pressuposts "ampliaran els drets dels valencians; consolidaran un creixement innovador i inclusiu, i contribuiran a crear ocupació de qualitat".

Els comptes del 2020 es destinaran a diverses mesures, com ara a incrementar les classes gratuïtes de 0-3 anys; a potenciar la sanitat pública, especialment en Atenció Primària, i a millorar l'atenció a la dependència i la valoració d'expedients, entre d'altres. "Recuperació, consolidació i extensió de drets", ha resumit Puig.

Nova llei del joc valenciana

El president també ha avançat que el ple del Consell d'aquest divendres, 25 d'octubre, aprovarà el projecte per a la nova llei del joc valenciana, que inclourà mesures de protecció, com ara que les persones amb problemes de ludopatia no puguen entrar als locals de joc o apostes.

next