El Consorci de Museus publica el primer llibre escrit íntegrament amb emoticones

L'autor de l'obra, Xu Bing, oferirà el 24 d'abril un 'workshop' en el qual presentarà el volum 'Book from the Ground'
15 abril 2019 14:24h
L'edició del llibre s'enquadra dins de l'exposició 'Art for the people' que acull el Centre del Carme. / GENERALITAT

VALÈNCIA. L'artista xinés Xu Bing presentarà el pròxim 24 d'abril la seua publicació Book from the Ground, escrita únicament amb emoticones i que ha sigut editada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, amb motiu de l'exposició Art for the people, la mostra de l'artista xinés que acull el Centre del Carme.

Xu Bing oferirà al Centre del Carme un workshop en el qual convidarà persones de diferents edats, incloent-hi un xiquet, a interpretar el seu llibre.

Llibre de la Terra (Book from the Ground) és una història sense paraules, composta per més de 8.000 icones, un relat de 24 hores en la vida de Mr. Black. Amb aquest relat, l'artista crea un llenguatge universal, sense lletres ni caràcters, que fa possible que el seu llibre es puga llegir sense que els coneixements idiomàtics del lector suposen un impediment per a comprendre'l.

La problemàtica del llenguatge ocupa una part important en el treball de l'artista xinés i és el fil conductor de la seua obra, en la qual l'art tradicional i l'art conceptual van intrínsecament units. La publicació Book from the Ground està en la línia de la seua exposició Art for the people (Art per al poble), que presenta al Centre del Carme i que és la seua primera gran exposició a l'Estat.

Una banderola gegantina exposada al MoMA de Nova York i al Victoria & Albert Museum de Londres corona la sala Ferreres-Goerlich. Qui no conega el sistema d'escriptura inventat per Xu Bing pot pensar que la bandera Art for the people està escrita en xinés, quan en realitat cada grafia xinesa és una paraula escrita en anglés amb lletres del nostre alfabet.

La bandera diu Art for the people, va dir el President Mao. Xu Bing juga amb l'engany, amb el que pareix i no és per a fer una crítica en clau d'humor, una crítica vetada, a la política xinesa i a les seues tradicions.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha destacat "la conjunció que es dona entre el Centre del Carme com a espai que uneix patrimoni històric i art contemporani amb l'obra de Xu Bing, mescla de tradició i modernitat".

El director del Centre del Carme ha afegit que "la llengua, senya d'identitat d'un poble, pot constituir també una frontera. L'obra de Xu Bing és crítica, és humor però també és, des d'un profund respecte a la tradició xinesa, una invitació a descobrir la seua cultura, a través de la seua llengua".

La comissària de la mostra, Marta Millet, ha explicat que "fins hui, l'artista ha continuat desenvolupant la idea d'un nou llenguatge fent-lo encara més accessible a un nombre més gran de persones, independentment dels seus bagatges lingüístics. Com a continuació de la seua clàssica obra Book from the Sky, l'artista presenta, en aquesta exposició, una nova novel·la gràfica, Book from the Ground, composta íntegrament de símbols i icones que s'entenen universalment, una història llegible sense paraules".

D'aquesta manera, enmig d'una recreació del que va ser l'estudi en què va escriure el llibre, s'han instal·lat dos ordinadors perquè el públic puga escriure el seu propi relat i transformar-lo en emoticones. Les seues publicacions quedaran gravades de manera que l'artista podrà després conéixer-les.

next