Diari La Veu del País Valencià
El PP de Requena demana a À Punt que ignore la llei i que parle en castellà

VALÈNCIA. El Partit Popular de Requena (la Plana d’Utiel-Requena) està “cansat” que la televisió d’À Punt “discrimine” el castellà en la cadena. Per això, el grup municipal ha presentat una moció perquè l’Ajuntament inste la Generalitat, com a propietària d’À Punt Mèdia SMAC, perquè demane a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) que el canal públic “emeta un percentatge dels espais –a la tele, la ràdio i internet– en castellà com a idioma oficial/cooficial, atenent i respectant així la pluralitat existent a la Comunitat Valenciana”, apunta el PP local en un comunicat.

Els populars, a través del seu portaveu municipal Javier Berasaluce, afirmen: “Estem cansats de la discriminació i menyspreu per part del govern del Botànic, on sembla que no s’han assabentat de que som/estem a una zona/comarca castellanoparlant, però valencians com els que més”. Així, el també diputat, que ja ha protagonitzat altres situacions similars al voltant de l’ús públic de la llengua pròpia –la darrera va ser amb l’expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez i el topònim del seu municipi– argumenta que els ciutadans de la Plana Utiel-Requena també paguen la “Radiotelevisió Pública Valenciana, amb un cost d’11,13 euros anuals per veí”.

El PP local trau comptes i diu que Requena paga per À Punt “226.000 euros a l’any” i la comarca “424.000 euros” “perquè, després, a aquest ens públic no es mencione cap paraula en castellà”. Fins i tot, fan broma en el comunicat quan diuen que “ja s’ha arrelat el tòpic televisiu del ‘no hablas valenciano, pero me entiendes'”, frase que el partit tradueix amb errades en la seua nota de premsa per a fer èmfasi en la burla d’aquesta manera: “No parles valencià, pero m’antens [sic]”.

El PP de Requena “reivindica que hi haja pluralitat i rigorositat lingüística en la Radiotelevisió Pública Valenciana” i la vol en tots els canals: televisió, ràdio i internet. En canvi, el grup popular oblida en el comunicat que la Llei 6/2016, de 15 de juliol, del servei públic de radiodifusió i televisió d’àmbit autonòmic de titularitat de la Generalitat, és a dir, el mandat marc amb què naix À Punt, recull que el canal públic ha de “promoure”, “fomentar”, “difondre” i “normalitzar” el valencià, que obté el rang de “llengua vehicular” dels mitjans públics.

Tanmateix, els populars volen que À Punt parle castellà instant la Generalitat al fet que la televisió incloga la llengua cooficial –que disposa de diversos mitjans estatals íntegrament en aquesta llengua– entre els continguts del canal, de manera que se salten la llei que es va aprovar a les Corts amb tots els vots a favor de tots els grups parlamentaris i l’abstenció del PPCV.

Comparteix

Icona de pantalla completa