El Vaticà dona suport per carta al govern espanyol perquè exhume Franco

Carmen Calvo destaca que l'executiu estatal "està complint la llei" i reitera que "el dictador no pot estar al Valle de los Caídos"
21 febrer 2019 11:39h
La Santa Seu és la institució més alta de l'Església i, per tant, mana sobre el prior i els bisbes de la Conferència Episcopal espanyola. Imatge d'arxiu de la plaça de Sant Pere del Vaticà. / POL SOLÀ, ACN

VALÈNCIA. El Vaticà ha enviat per escrit el seu suport al govern espanyol perquè exhume les restes de Franco. Així ho avançava aquest dimecres a la nit eldiario.es i se'n feia ressò el PSOE en les seues xarxes socials. 

Segons recull el mitjà, el secretari d'estat de la Santa Seu, Pietro Parolin, creu que s'ha de permetre traure el cos del dictador del Valle de los Caídos. Així, en una carta amb data del 14 de febrer, Parolin s'adreça a la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, per a mostrar-li el seu suport. 

La Santa Seu és la institució més alta de l'Església i, per tant, mana sobre el prior i els bisbes de la Conferència Episcopal espanyola. En un dels paràgrafs de la carta, que es pot llegir a eldiario.es, Parolin diu que "l'Església no s'oposa a l'exhumació de les restes mortals del general Franco, si l'autoritat competent així ho disposa". També recorda a Calvo que han fet de mitjancers perquè el prior no obstruïsca l'exhumació, recordant-li "el seu deure cívic d'observar plenament l'ordenament i de respectar les autoritats civils".

A l'octubre, Calvo i Parolin ja es van reunir a Roma per a "buscar una solució" sobre l'enterrament de Franco a l'Almudena. Mentre que en un primer moment la vicepresidenta espanyola va anunciar que el dictador no es podria soterrar a la catedral, després la Santa Seu va recular i va dir que no podria fer res contra el desig de la família. Ara, amb aquesta carta, dona autoritat al govern espanyol per a actuar.

En una entrevista a la televisió aquest dijous al matí, Calvo ha assegurat que "Franco serà exhumat continuant el procediment que hem seguit escrupolosament". A més, ha recordat que és la família qui ha de decidir on dur les restes perquè "el dictador no pot estar al Valle de los Caídos". "El govern [espanyol] està complint la llei", ha remarcat.

Divendres passat, 15 de febrer, el govern estatal va ordenar l'exhumació de Franco i va donar 15 dies a la família per a oferir una alternativa a l'Almudena. Si els familiars no es posen d'acord o no responen sobre el lloc on soterrar el dictador, serà l'executiu espanyol qui ho decidisca.

next