Els Verds/ALE denuncien davant la UE el projecte d'ampliació del port de València

L'eurodiputada Margrete Auken assenyala que les obres manquen d'una Avaluació Ambiental Estratègica i incompleixen la Directiva 2003/4/CE d'accés a informació ambiental
1 octubre 2019 11:52h
L'eurodiputada ha posat en coneixement de la Comissió Europea que el Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València ha licitat l'obra per a l'ampliació del port de València. / EFE

VALÈNCIA. L'eurodiputada danesa Margrete Auken, del grup Els Verds/ALE del Parlament Europeu, ha denunciat a través d'una pregunta parlamentària la vulneració de diferents normatives legals de la Unió Europea (UE) per part de les obres d'ampliació del port de València. 

Segons ha informat en un comunicat la plataforma Ciutat-Port que recull EFE, la pregunta va ser registrada divendres passat, 27 de setembre. En ella, es denuncia que les obres d'ampliació manquen d'una Avaluació Ambiental Estratègica i tindrien greus impactes sobre el clima, la qualitat de l'aire, el Parc Natural de l'Albufera i el medi ambient marí. 

En la seua pregunta, l'eurodiputada posa en coneixement de la Comissió Europea que el Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València ha licitat l'obra per a la construcció i explotació d'una terminal marítima de contenidors en l'ampliació nord del port de València

Auken defensa que aquesta actuació manca d'una Avaluació Ambiental Estratègica, "malgrat que les obres estan estretament relacionades amb grans afeccions d'emissions contaminants, extraccions de fons marins, noves infraestructures viàries i una alteració de la dinàmica litoral que danya el Parc Natural de l'Albufera". 

Així mateix, assenyala que la Declaració d'Impacte Ambiental del projecte, que data de l'any 2007, va avaluar un projecte "diferent" de l'actual en dimensions i afeccions "tant en les obres com en les activitats portuàries projectades". 

L'eurodiputada destaca que el projecte detallat d'ampliació no està disponible per a l'estudi d'institucions locals i cíviques, la qual cosa viola la Directiva 2003/4/CE d'accés a informació ambiental. Per tant, pregunta "com planteja assegurar la Comissió el compliment del dret ambiental comunitari". 

La plataforma Ciutat-Port, creada per a fer front als plans d'expansió del port i integrada de València, ha reclamat que es declare una moratòria sobre l'ampliació del port fins que s'assegure la legalitat comunitària de les obres. 

Ciutat-Port ha destacat que, a més d'il·legal, la proposta d'ampliació és "escandalosament contradictòria" amb la declaració d'emergència climàtica per part de la Generalitat i l'Ajuntament de València.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next