Un estudi internacional alerta que el canvi climàtic és més ràpid que la capacitat d'adaptació dels animals

La recerca s'ha centrat en els ocells, ja que és el grup de què més informació es disposa
24 juliol 2019 11:25h
La capacitat d'adaptació dels animals no és prou ràpida. En 9 de 13 espècies estudiades es va trobar que la magnitud del canvi fenològic era insuficient per a evitar el risc d'extinció de la població. / DANIEL GARCÍA-SALA

BARCELONA. El canvi climàtic és més ràpid que la capacitat d'adaptació dels animals, segons un estudi internacional on han participat membres del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. L'estudi s'ha publicat en la revista Nature Comunications.

Els investigadors han analitzat 71 treballs ja publicats i han avaluat si els canvis observats en les espècies els donen alguna mena d'avantatge evolutiu, és a dir, si els ajuden a sobreviure o a tindre més descendència. S'han centrat en els ocells, perquè no hi ha informació tan completa de cap altre grup

La conclusió és que la capacitat d'adaptació no és prou ràpida. En 9 de 13 espècies estudiades es va trobar que la magnitud del canvi fenològic [la fenologia és la ciència que estudia la relació entre els factors climàtics i els cicles dels éssers vius] era insuficient per a evitar el risc d'extinció de la població.

Les dades incloïen espècies comunes i abundants, conegudes per la seua capacitat d'adaptació a noves condicions ambientals. Per exemple, un dels efectes del canvi climàtic és l'avançament dels calendaris naturals en la majoria d'espècies a causa de l'augment de les temperatures. 

next