Una falsificació de signatures va permetre el desviament de diners de l'EMT de València fins a la Xina

El presumpte frau va desviar quatre milions d'euros durant vora 20 dies gràcies a la falsificació de les signatures dels apoderats de l'empresa
28 setembre 2019 10:59h
Les sospites recauen sobre la fins ara cap d'administració de l'empresa. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El presumpte frau de quatre milions d'euros de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, investigat per la Policia Nacional, es va dur a terme a través de la falsificació de les signatures del gerent de l'EMT i d'altres persones, cosa que va permetre transferir diners a comptes bancaris de la Xina.

Segons ha pogut saber Europa Press, així ho ha traslladat aquest divendres el regidor de Mobilitat Sostenible i president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, al Consell d'Administració de l'empresa pública, en una reunió convocada amb motiu d'aquest suposat frau que investiga la Policia Nacional.

Pel que sembla, a través de la falsificació de signatures d'apoderats de l'EMT autoritzats a moure diners de l'empresa pública, es van desviar fons durant al voltant de 20 dies. A més, s'haurien falsificat comptes de correu electrònic, entre ells la del Grezzi, segons ha pogut saber Europa Press.

La reunió urgent del Consell d'Administració s'ha produït després que, en el matí d'aquest divendres, el gerent de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, Josep Enric García, anunciara que ha denunciat davant la Policia Nacional que la fins ara cap d'administració ha defraudat suposadament quatre milions d'euros de l'empresa pública.

El gerent ha explicat que l'EMT "ha sigut víctima d'un frau de quatre milions", la qual cosa han posat en coneixement de les forces de seguretat quan n'han "tingut coneixement" i la policia ha posat en marxa "un operatiu de recerca".

"Dilluns a la vesprada ens assabentem i dimarts al matí vaig presentar com a representant legal de l'empresa la corresponent denúncia davant la Policia Nacional. Entre el matí de dimarts i ahir a la vesprada hem continuat recaptant informació i aportant-la a la denúncia", ha indicat.

Així mateix, ha informat que en el presumpte frau sols ha estat implicada, "per ara", una única empleada de l'empresa. En concret, es tracta de la responsable d'Administració de la signatura pública, que compta amb "una llarga trajectòria en el càrrec".

El gerent de l'EMT ha destacat que la policia "continua la seua recerca per a esclarir els fets" i ha afirmat que estan "treballant per a recuperar tot el que s'ha defraudat". "Des de dilluns estem anant per totes les vies possibles, perquè el nostre objectiu a curt termini és recuperar fins a l'últim euro usurpat", ha insistit.

Comité d'Empresa: "No es respecta la presumpció d'innocència"

Per part seua, el Comité d'Empresa ha criticat en un comunicat que "no s'ha respectat la presumpció d'innocència de la treballadora acomiadada" i ha demanat que "s'investigue, tan policialment com judicialment, i que es depuren les responsabilitats oportunes per a esclarir la suposada estafa".

Així, el Comité s'ha posat "a disposició" de la treballadora "per a emprendre totes les mesures legals oportunes i defensar la seua honestedat". "També demanem que per a defensar la seua privacitat no transcendisquen les dades personals de la treballadora, per a evitar judicis socials de difícil reposició de l'honor".

El PP exigirà que s'aclarisquen els protocols de seguretat 

Així mateix, els regidors del Grup Municipal Popular a l'Ajuntament de València Marta Torrado i Carlos Mundina, membres del consell d'administració de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), han lamentat el presumpte frau i han demanat que, "salvaguardant la confidencialitat de les recerques policials iniciades, el govern municipal garantisca que iniciarà totes les actuacions legals que estiguen al seu abast per a recuperar els fons públics que hagen pogut desviar-se de manera fraudulenta".

Els edils populars han demanat al regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, com a president de l'EMT, que, una vegada quede esclarit el succeït per part dels investigadors, "done les explicacions pertinents sobre les possibles fallades que hagen pogut produir-se en els controls de pagament de l'EMT, així com que assumisca i depure les responsabilitats polítiques que pogueren derivar-se d'aquest presumpte frau".

Ciutadans exigeix "màxima transparència i rigor"

Per part seua, el regidor de Ciutadans Narcís Estellés ha exigit "màxima transparència i rigor en la recerca interna que es produïsca en l'EMT". "Si han fallat els mecanismes bàsics de control de gestió, han de derivar-se responsabilitats directives i polítiques en la figura del president del consell d'administració, Giuseppe Grezzi", ha postil·lat.

"Com a membres del consell d'administració d'EMT exigim també que es done tranquil·litat als treballadors, que es facen totes les gestions necessàries per a recuperar els diners estafats i que la reputació d'aquesta empresa no es pose més en joc. Recordem que tota l'era Grezzi en l'EMT és una completa crisi reputacional contínua", ha agregat.

A més, ha demanat que s'informe els regidors de "qualsevol circumstància nova": "No volem haver d'assabentar-nos de nou abans a través dels mitjans de comunicació".

next